eur:
393.01
usd:
366.59
bux:
66791.92
2024. április 26. péntek Ervin
black pistol and cartridges on a brown wooden background
Nyitókép: SolidMaks/Getty Images

Végzett magával a Los Angeles-i ámokfutó

Holtan találták, de hajnalban még nem ismerték az indítékait a Los Angeles közelében történt holdújévi vérengzés elkövetőjének. A hatóságok első jelentése szerint egy furgonban találták meg az időskorú és ázsiai etnikumúként meghatározott feltételezett gyilkost.

Los Angeles megye rendőrsége szerint a 72 éves Huu Can Tran – volt a holdújévi vérengzés elkövetője. Az atrocitásban 10 ember halt meg és hajnali adatok szerint 7 embert még kórházban ápoltak.

A lövöldözés egy táncstúdió előtt történt szombat este 10 óra körül, a többségében ázsiaiak lakta Los Angeles-környéki Monterey Parkban, ahol épp a kínai és az dél-kelet ázsiai naptár egyik legnagyobb ünnepéről, a Holdújévről emlékeztek meg az emberek.

A CNN jelentése szerint nem sokkal a támadás után polgárok egy csoportja a közeli Alhambrában lefegyverezte az ott feltűnt támadót. De ez még nem vetett véget a vészhelyzetnek, mert később azt a hírt ismételték a médiumok, hogy továbbra is szökésben van, és fegyver van nála.

A rendőrség végül magyar idő szerint hajnalban adta ki azt a tényszerű közlést, hogy a 30 mérföldre, azaz 50 kilométerre fekvő Torrance-ban,

a hatósággal való „szembenállás vagy ellenszegülés után” egy fehér furgonban „holtan talált” férfi „ugyanaz, akit a szombat esti, Monterey Park-i vérengzés elkövetésével gyanúsítanak”.

A hatóságok közlése szerint a rendőrkommandósok páncélozott járműveikkel közrefogták a furgont és „egy óra feszült felkészülés után” betörték az ablakait. Itt olyan bizonyítékokat fedeztek fel, amelyek mindkét tetthelyhez kötik a bent talált és magát agyonlőtt férfit.

A gyanúsított megnevezésével kiderült, hogy őmaga is ázsiai, a Tran vezetéknév elég elterjedt a vietnámi közösség tagjai között.

Robert Luna sheriff, aki gyanúsítottként nevezte meg Trant, hajnalban azt mondta: még nem tudták, hogy mi lehetett a támadó indítéka, aki 5 férfit és 5 nőt ölt meg.

„Nem zárunk ki semmit sem.

Ki az, aki besétál egy táncstúdióba és fegyvert fog 20 emberre?”

tette fel a kérdést.

Az újabb amerikai vérengzés az utóbbi idők egyik legsúlyosabb esete volt Kaliforniában. A Los Angeles Timesnak nyilatkozott egy helyi lakos, Wong Wei, aki elmondta, hogy őt is elhívták táncolni, de nem ment, viszont 4 ismerőse ott volt stúdióban.

Egyiküket eltalálta a támadó. Szemtanúk szerint az idős férfi egy hosszú csövűnek mondott puskából válogatás nélkül tüzelni kezdett a táncstúdióban lévő emberekre.

A táncstúdió egyik tanára szerint – aki a Los Angeles Timesnak nyilatkozott – szombat este általában idősek, 70-es, 80-as és 90-es éveikben járók látogatják a stúdiót, hogy ott táncoljanak.

A környéken közben több tízezren gyűltek össze a Holdújév megünneplésére. A tragédia nyomán azonban a vasárnapra tervezett rendezvényeket törölték. A The Times megjegyezte, hogy Los Angeles megyében legutóbb 2008-ban volt tömegvérengzés, amikor egy mikulásnak öltözött férfi ölt meg 9 embert.

Ha segítségre van szüksége
Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×