eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
cute girl measuring her belly with measurement tape at home
Nyitókép: kwanchaichaiudom / Getty

Őrület Amerikában: már gyerekeknek is javasolnak elhízás ellen gyógyszert vagy műtétet

A friss amerikai irányelvek szerint gyerekek esetében is fontos a korai beavatkozás az elhízás kezelésében.

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége 15 év után adott ki frissített protokollt a gyermekkori elhízással kapcsolatosan: ebben felhívják a figyelmet arra, ha későn kísérlik meg az állapot megváltoztatását, az egész életen át tartó egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Az USA-ban 15 millió elhízott ember él a CNN cikke szerint. Az új irányelvek azt javasolják, hogy gyerekkorban elsősorban viselkedés- és életmód-változtatással vegyék fel a harcot a plusz kilók ellen. A gyerekkori elhízás magasvérnyomás-betegséghez, illetve kettes típusú diabétesz kialakulásához vezethet.

Az ajánlás kiemeli azt is, hogy nem érdemes a beavatkozással várni.

Már 12 éves kortól ajánl gyógyszeres kezelési lehetőséget, 13 éves kortól pedig akár műtét is szóba jöhet az elhízott gyermekek kezelésére.

"A várakozás nem működik, egyre nagyobb túlsúly alakul ki, és egyre nagyobb lesz a valószínűsége annak is, hogy a gyerekkori elhízást felnőttkori elhízás követi majd" – mondta el az irányelv kapcsán annak egyik szerzője, Ilhuoma Eneli.

A frissített ajánlásban az is szerepel, hogy a gyerekkori elhízásra inkább betegségként, mintsem életmódbeli problémaként tekintsenek a gyerekorvosok: a friss kutatások szerint a gének és a hormonok nagyban befolyásolhatják az állapotot. A szerzők a holisztikus megközelítést népszerűsítik, amelyben a műtét és a gyógyszeres beavatkozás is szerepel arra az esetre, ha az életmódváltás nem működne.

Amerikában többféle gyógyszer érhető el túlsúlyos gyerekek számára, de ezekhez nehéz hozzáférni áruk miatt, illetve azért, mert nem minden egészségbiztosítási csomag támogatja használatukat.

Az Egyesült Államokban magasabb az elhízás mértéke gyerekkorban, mint Észak-Amerika más részein vagy Európában, ugyanakkor világszerte egyre több az elhízott gyerek. Az amerikai adatok ráadásul romló tendenciát mutatnak: 17-ről 20 százalékra nőtt az elhízott gyerekek aránya.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×