eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin
cute girl measuring her belly with measurement tape at home
Nyitókép: kwanchaichaiudom / Getty

Őrület Amerikában: már gyerekeknek is javasolnak elhízás ellen gyógyszert vagy műtétet

A friss amerikai irányelvek szerint gyerekek esetében is fontos a korai beavatkozás az elhízás kezelésében.

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége 15 év után adott ki frissített protokollt a gyermekkori elhízással kapcsolatosan: ebben felhívják a figyelmet arra, ha későn kísérlik meg az állapot megváltoztatását, az egész életen át tartó egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Az USA-ban 15 millió elhízott ember él a CNN cikke szerint. Az új irányelvek azt javasolják, hogy gyerekkorban elsősorban viselkedés- és életmód-változtatással vegyék fel a harcot a plusz kilók ellen. A gyerekkori elhízás magasvérnyomás-betegséghez, illetve kettes típusú diabétesz kialakulásához vezethet.

Az ajánlás kiemeli azt is, hogy nem érdemes a beavatkozással várni.

Már 12 éves kortól ajánl gyógyszeres kezelési lehetőséget, 13 éves kortól pedig akár műtét is szóba jöhet az elhízott gyermekek kezelésére.

"A várakozás nem működik, egyre nagyobb túlsúly alakul ki, és egyre nagyobb lesz a valószínűsége annak is, hogy a gyerekkori elhízást felnőttkori elhízás követi majd" – mondta el az irányelv kapcsán annak egyik szerzője, Ilhuoma Eneli.

A frissített ajánlásban az is szerepel, hogy a gyerekkori elhízásra inkább betegségként, mintsem életmódbeli problémaként tekintsenek a gyerekorvosok: a friss kutatások szerint a gének és a hormonok nagyban befolyásolhatják az állapotot. A szerzők a holisztikus megközelítést népszerűsítik, amelyben a műtét és a gyógyszeres beavatkozás is szerepel arra az esetre, ha az életmódváltás nem működne.

Amerikában többféle gyógyszer érhető el túlsúlyos gyerekek számára, de ezekhez nehéz hozzáférni áruk miatt, illetve azért, mert nem minden egészségbiztosítási csomag támogatja használatukat.

Az Egyesült Államokban magasabb az elhízás mértéke gyerekkorban, mint Észak-Amerika más részein vagy Európában, ugyanakkor világszerte egyre több az elhízott gyerek. Az amerikai adatok ráadásul romló tendenciát mutatnak: 17-ről 20 százalékra nőtt az elhízott gyerekek aránya.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×