eur:
394.08
usd:
369.86
bux:
65754.43
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: pixabay.com

A Bundeswehr védtelen, elfogyott a lőszer

Lőszer- és fegyverhiányban szenved a német hadsereg. A Bundeswehr érdekképviseleti szervezete szerint egyedül a lőszer hiánya mintegy 20-30 milliárd eurót tesz ki. Főparancsnoka szerint a német hadsereg "védtelen".

Sajtóértesülések szerint a kancellári hivatalban tartottak rendkívüli csúcsértekezletet a legtekintélyesebb hadiipari cégek és a kormányzat illetékes képviselői. A fő napirend annak megvitatása volt, miként lehet elsősorban a lőszergyártást növelni.

A hadiipari óriások keretszerződéseket követeltek a védelmi minisztériumtól, utalva arra, hogy ez jelenti a szükséges biztonságot a gyártáshoz nélkülözhetetlen beruházásokhoz. A kormány, mindenekelőtt a védelmi minisztérium képviselői ígéretet tettek arra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, előterjesztik a Bundeswehr számára legszükségesebb lőszerek listáját, amelynek alapján a hadipari cégek megkezdhetik a gyártást.

A rendkívüli csúcsot annak nyomán hívták össze, hogy nyilvánvalóvá vált:

a hadsereg a lőszerek területén nem képes eleget tenni a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeknek.

Ezek a többi között előirányozzák, hogy a német hadseregnek 30 napos hadviselésre elegendő lőszerrel kellene rendelkeznie. Szakértők szerint a Bundeswehr már évek óta lőszerhiányban szenved, és ezt a helyzetet az Ukrajnában zajló háború még inkább kiélezte.

A hadsereg valamennyi haderőnemét sújtó hiány ugyanakkor a pártpolitikai csatározások témájává vált. A helyzet alig változott azóta, hogy a kancellár február végén 100 milliárd eurós rendkívüli juttatást utalt ki a hadseregnek.

Lars Kingbeil, a szociáldemokrata párt elnöke az ARD televíziónak adott interjúban kijelentette: arra számítottak, hogy ezt követően a hadiipari cégek "óriási sebességgel" növelik a fegyver-, illetve lőszergyártást. Ez azonban nem történt meg – tette hozzá.

Az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség ugyanakkor a védelmi minisztert vádolta "tétlenséggel".

A Bundeswehr főparancsnoka a közelmúltban lesújtó véleményt fogalmazott meg a német hadsereg tényleges védelmi képességéről .

Alfons Mais altábornagy szerint a hadsereg jelenleg nem lenne képes a védelemre.

Az előirányzott nagy fejlesztési összegek egyelőre semmi eredménnyel nem jártak.

Nyolc hónap telt el azóta, hogy a kancellár az ukrajnai orosz háború kitörése után a Bundeswehr fejlesztésében korszakváltást irányzott elő, és ennek alátámasztására 100 milliárd eurós rendkívüli pénzügyi támogatást jelentett be – emlékeztetett.

Az altábornagy szerint Bundeswehr bevetési képessége jelenleg nem nagyobb, mint a háború megindításának napján, február 24-én volt. A 60 ezer fős hadsereg "többé-kevésbé" védtelen – jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×