eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Afgán iskoláslányok tanévnyitó ünnepségen vesznek részt a dél-afganisztáni Kandahárban 2022. szeptember 7-én. Afganisztán melegebb éghajlatú régióiban ezen a napon kezdődött meg a tanítás.
Nyitókép: MTI/EPA/STRINGER

Nők tüntettek Afganisztánban azért, hogy dolgozhassanak

Az afgán fővárosban nők tüntettek hétfőn az ellen, hogy a radikális iszlamista tálibok megtiltották számukra a munkavállalást.

A Kabul északnyugati részén található parkban rendezett megmozduláson a nőjogi aktivisták képzettségüket feltüntető transzparenseket tartottak fel, azt követelve a tavaly nyáron hatalomra került iszlamistáktól, hogy dolgozhassanak.

A tüntetést a tálibok feloszlatták.

Az ország északi részén is az utcára vonultak nők vasárnap a tálibok ellen tüntetve. Badahsán tartomány Faiszábád városának egyeteme előtt a női diákok azt skandálták, hogy joguk van az oktatáshoz és "halál a tálibokra", miután kitiltották az oktatási intézmény területéről a fejkendőt nem viselő nőket. Az egyik helyi televízió felvételein látható, hogy a nők a bezárt bejárati kaput döngetve követelték, hogy beengedjék őket, míg a tálibok biztonsági személyzete el nem zavarta őket.

A tálibok szeptemberben több egyetemi szakról is kizárták a nőket, így egyebek mellett elérhetetlenné tették számukra a újságírói, illetve a gépészmérnöki végzettséget.

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait, kizárva őket így a közéletből és a közoktatásból.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×