eur:
394.33
usd:
370.53
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Betiltva - Nem lesz Belgrádban melegfelvonulás

Betiltotta az Europride - az európai meleg büszkeség - szeptember 17-re tervezett belgrádi felvonulását a szerb belügyminisztérium kedden.

A tárca közleményében a gyülekezésre vonatkozó jogszabályt idézte, és úgy fogalmazott: a biztonsági helyzet felmérését követően arra jutottak, nagy kockázattal járna a felvonulás résztvevőire és a többi állampolgárra nézve, ha megtartanák a rendezvényt. Ugyanezért tiltották be az úgynevezett antiglobalisták "családi séta" nevű felvonulását is, amelyet ugyanarra a napra szerveztek. Az indoklás szerint mivel a két felvonulás a városnak ugyanazon a területén zajlana, és az "antiglobalisták" nézetei szöges ellentétben állnak az Europride szervezőinek a nézeteivel, ezért fennáll az összetűzés és erőszakos cselekmények veszélye, ami a közrendet sérthetné, ezért nem engedélyezhetik egyik felvonulás megtartását sem.

"A jelenlegi geopolitikai helyzetben, valamint a térségbeli feszültségek miatt a Belgrád utcáit érintő értelmetlen összetűzések nehéz helyzetbe hoznák országunkat, valamint veszélyeztetnék a séták résztvevői és más állampolgárok biztonságát" - fogalmazott Aleksandar Vulin belügyminiszter, aki arra kért mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a törvényeket és a közrendet.

Az Europride szervezői bejelentették, hogy panaszt tesznek a belügyminisztériumi döntés miatt. Goran Miletic szervező a közösségi médiában azt írta: a felvonulást nem lehet betiltani, azt mindenképpen megtartják.

Augusztus végén a szerb államfő és a kormány is azt közölte, hogy a térségbeli politikai helyzet és a mindennapos feszültségek miatt, valamint az állampolgárok békéjének és biztonságának a megőrzése érdekében úgy véli, hogy jelenleg nincsenek meg a feltételei az Europride megrendezésének.

Szeptember elején Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményt adott ki, amelyben Brüsszel nevében arra bátorítja a szerb hatóságokat, hogy keressenek megoldást a szervezőkkel a rendezvény békés és biztonságos lebonyolítására.

Az utóbbi években hét melegfelvonulást rendeztek Belgrádban, amelyek békésen zajlottak. Korábban a hatóságok biztonsági kockázatra hivatkozva többször is betiltották a rendezvényt, mert 2001-ben az első belgrádi melegfelvonuláson a résztvevőket ultranacionalista, szélsőséges csoportok tagjai, valamint futballszurkolók támadták meg, amire a rendőrség nem reagált időben. A felvonulás résztvevői közül többen megsérültek. Ezt követően 2009-ben kísérelték meg újra megtartani a melegfelvonulást, de a hatóságok biztonsági megfontolásokból betiltották a rendezvényt. A következő évben sikerült megtartani a menetet, de a szélsőséges támadások következtében mintegy 150-en megsebesültek. A 2019-es rendezvényen a tömeggel vonult Szerbia nyíltan leszbikus miniszterelnöke, Ana Brnabic és partnere is. A szervezők éppen azért választották az idei Europride helyszínéül Belgrádot, mert a szerb fővárosban évek óta nem történt incidens a melegfelvonuláson. Tavaly Koppenhága adott otthont a rendezvénynek.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×