eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Blue pipes going to oil refinery
Nyitókép: wenbin/Getty Images

A csehek elég jól állnak a gáztározók töltöttségével

Csehország gáztárolói hétfőn már elérték a 80 százalékos telítettségi szintet - közölte Petr Fiala cseh kormányfő a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Az Európai Unió szakminisztereinek júniusi megállapodása szerint a tagállamoknak novemberig kell 80 százalékos szintre feltölteni gáztárolóikat, hogy felkészültek legyenek az orosz gázszállítások esetleges korlátozására.

"Történelmi maximum, amit elértünk. Azon dolgozunk, hogy minél felkészültebbek legyünk a télre" - írta a miniszterelnök.

Jozef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter szintén a Twitteren úgy pontosította a kormányfő bejegyzését, hogy a tárolókban hétfőn 2,687 milliárd köbméter földgáz volt már, s feltöltésük tovább folytatódik.

A hivatalos kimutatások szerint Csehország éves gázfogyasztása mintegy 9,4 milliárd köbméter. A miniszter azt írta, hogy ennek a mennyiségnek a 98 százalékát orosz forrásokból szerzi be Csehország.

Jozef Síkela egy hete jelentette be, hogy

a cseh kormánynak az ország gázfogyasztását másfél-két hónapig fedező mennyiségben sikerült cseppfolyósított gázt (LNG) is biztosítania hollandiai LNG-terminálokból.

A csehországi gáztárolók a miniszter tájékoztatása szerint egy hete 77 százalékra voltak feltöltve, ami nagyjából január közepéig fedezné az ország gázfogyasztását. "Az LNG-terminálokból szerzett gázzal együtt Csehország gázellátása az orosz szállítások leállása esetén is nagyjából márciusig biztosított" - szögezte le Jozef Síkela. A cseh kormány azzal is számol, hogy szükség esetén működni fog az úgynevezett európai szolidaritás is, tehát az a rendszer, hogy a nagyobb gáztartalékokkal rendelkező országok kisegítik a nehezebb helyzetbe került országokat.

A hollandiai LNG-terminálok kapacitásának bérlését a cseh állam és a CEZ közösen szerezték meg. Síkela szerint valószínűsíthető, hogy a következő fűtési idény alatt a hollandiai Eemshavenben lévő LNG-terminálokból 1,5 milliárd köbméter gáz érkezik Csehországba.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×