INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

judith sargentini

jogállamiság

varga judit

Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője sajtótájékoztatójára érkezik az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén.

Újabb jogállamisági jelentés: Sargentini utódja sem finomkodik Magyarországgal

Infostart

Hamarosan szavaznak egy átfogó előterjesztésről, ami leltárba veszi az elmúlt négy év magyarországi történéseit. Varga Judit reakciójában azt írta: az EP több mint tíz éve képtelen alátámasztani ideológiai vádjait.

„Fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az unió alapját képező értékeket” – idézi az Európai Parlament egy friss jelentéstervezetét a Népszava emlékeztetve, hogy 2018 szeptemberében ugyanezt tartalmazta a Judith Sargentini által készített, és az EP többsége által jóváhagyott vélemény.

A szakbizottsági szavazás előtt álló mostani határozati javaslat szerint a helyzet annyiban változott azóta, hogy a különféle uniós eljárások és lépések ellenére

„a magyar kormány fokozni tudta erőfeszítéseit az alapértékek aláásására”

– teszi hozzá a lap a 30 oldalas előterjesztésre hivatkozva.

Mint olvasható, összeállítója, a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield főként nemzetközi és európai intézmények beszámolóira, döntéseire hivatkozva véleményezi az alkotmányos rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupciót, az adatvédelmet, a véleménynyilvánítás szabadságát, a tudományos, az egyesülési és a vallásszabadságot, az egyenlő bánásmódhoz való jogot, a kisebbségek, a migránsok és menedékkérők jogait, valamint a gazdasági és szociális jogokat. Megállapításai támaszkodnak a parlament tavaly őszi budapesti látogatásának a tapasztalataira is.

Gwendoline Delbos-Corfield mások mellett javasolja, hogy a kormányközi EU Tanács állapítsa meg: Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata. Előterjesztéséről várhatóan július 13-án vagy 14-én szavaz az EP állampolgári jogi bizottsága.

A jelentés szeptemberben kerülhet a plenáris ülés elé,

éppen négy évvel azután, hogy az jóváhagyta a Judith Sargentini által asztalra tett hasonló véleményt.

Varga Judit: ugyanaz a nóta

Tavares után Sargentini. Sargentini után Gwendoline Delbos-Corfield vette át a jogállamisági rendőr szerepét az Európai Parlamentben – reagált a fentiekre Varga Judit.

Magyarország igazságügyi minisztere a közösségi oldalán hozzáteszi: „közben eltelt több mint tíz év és ugyanaz a nóta…” – utalva arra, hogy az EP több mint tíz éve nem tudja jogilag alátámasztani az ideológiai vádjait.

„Kíváncsian várjuk, hogy ki jön majd Gwendoline Delbos-Corfield után, és hogy hány évtizedig kap még fizetést sok EP-bürokrata Magyarország jogállamisági vegzálásáért” – zárta gondolatait a miniszter.

➡️ Tavares után Sargentini. Sargentini után Gwendoline Delbos-Corfield vette át a jogállamisági rendőr szerepét az... Posted by Varga Judit on Monday, July 4, 2022

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018