eur:
390.48
usd:
358.82
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Emmanuel Macron francia elnök (b) és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetőjének elnökjelöltek televíziós vitája egy berni lakásban 2022. április 20-án, négy nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Alessandro Della Valle

Szakértő: bár Macron megnyerte az elnökjelölti tévévitát, a mozgósítás egy másik kérdés

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint ha a tévévita mindent eldöntene, a regnáló francia elnök már bonthatná is a pezsgőt.

Emmanuel Macron jelenlegi elnököt találták meggyőzőbbnek a tévénézők a francia elnökjelöltek szerda esti vitájában Marine Le Pennel szemben.

A baloldali szavazók is Macront látták jobbnak, ami akár a vasárnapi elnökválasztást is eldöntheti - mondta az InfoRádiónak Soós Eszter Pteronella Franciaország-szakértő, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa.

"A sajtóvisszhang egyértelműen a regnáló elnököt hozta ki győztesnek, de ennél megbízhatóbb és reprezentatívabb adat, hogy egy éjszaka készült felmérésben résztvevők 59 százaléka Macront látta jobbnak" - mutatott rá. Megjegyezte: persze a számok önmagukban nem mondanak semmit a vita hatásáról, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a versenyben harmadik helyen "végzett" Jean-Luc Mélenchon szimpatizánsai is inkább Macron felé húznak.

Azt kommentálva, hogy az 5 évvel ezelőttinél mérsékeltebb hőfokon zajlott a vita, Soós Eszter Petronella elmondta, 5 éve Marine Le Pen volt a "támadó", most inkább Emmanuel Macron, aki nem állt bele abba a helyzetbe, hogy ő a regnáló elnök, akinek védekeznie kell, mert az eredményei alapján támadják.

A vita témái voltak:

  • vásárlóerő
  • európai külpolitika
  • idősgondozás
  • kórházak ügye
  • biztonság, migráció
  • környezetvédelem.

"Marine Le Pen igyekezett hatékony üzeneteket megfogalmazni többek között a Mélenchon-szavazóknak" - tette hozzá a szakértő, megjegyezve, hogy a mérések szerint ez egyelőre nem sikerült.

A vita "talán legerősebb részének" nevezte a francia elnök részéről az orosz témát.

"Emmanuel Macron azt ragasztotta Marine Le Penre, hogy tulajdonképpen amikor Oroszországgal tárgyal, a bankárával tárgyal, ezért kiszolgáltatott Oroszországnak. Marine Le Pen egyébként elhatárolódott az orosz agressziótól, Emmanuel Macron viszont nagyon sokszor mondta el a vitában az ezzel kapcsolatos bankáros üzenetet. Erre nagyon nehezen mondott Marine Le Pen bármit" - fejtette ki Soós Eszter Petronella.

Öt éve kétharmados győzelmet aratott Macron Le Pennel szemben. Hogy döntő lehet-e a Mélenchon-szavazók második fordulós döntése, azzal kapcsolatban úgy fogalmazott, a vita előtt 54-55-56 pontot mutattak a mérések Macron mellett, ez stabilizálódhat vagy nőhet a következő napokban, a vita alapján nem valószínű, hogy Le Pen fordít. A mozgósítás viszont egy másik kérdés, emiatt még nyitott lehet a küzdelem a szakértő szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 19. 18:39
×
×
×
×