eur:
389.15
usd:
363.41
bux:
68076.78
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
London, 2017. február 4.Roman Abramovics, a Chelsea orosz tulajdonosa az Arsenal ellen az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott mérkőzésen 2017. február 4-én, a londoni Stamford Bridge stadionban. (MTI/EPA/Will Oliver)
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Roman Abramovics jelentős vagyont mentett ki, mielőtt Moszkvába menekült

Egy fontos befektetőcégét a háború kezdetén adta át egy üzlettársának. Közben a jachtjai bolyonganak a Földközi-tengeren, biztonságos kikötőt keresve.

Hiába foglalták le Abramovics kastélyát a britek, s blokkolták a Chelsea eladására irányuló erőfeszítéseit, sőt, az amerikai alapkezelők is befagyasztották a hozzá köthető eszközöket, mégis jelentős vagyonelemeit tudta megmenteni – írja a vg.hu.

Az orosz–ukrán háború első óráiban Roman Abramovics eladta egyik üzlettársának, David Davidovicsnak a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Norma Investmentset, melynek az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Izraelben vannak részesedései a megújuló energia szektorban és technológiai cégekben. A The Wall Street Journal szerint a Norma évek óta a tőzsdei közzétételek alapján volt Abramovicshoz köthető vállalkozás, de Davidovics, aki elismerte az irányítás átvételét, nem volt hajlandó Abramovicsot előző tulajdonosként azonosítani, sőt, azt sem közölte, kitől vette át a céget. Csakhogy Davidovics a moszkvai Millhouse vezérigazgatója, mely 20 éve Abramovics befektetési cége.

A szankciókkal foglalkozó ügyvédek szerint a vagyontárgyak értékesítése munkatársaknak vagy a tulajdonjog családtagokra való átruházása csak átmenetileg késleltetheti a vagyontárgyak befagyasztását. És a Brit Virgin-szigeteken, mint brit tengerentúli területen, szintén végre kell hajtani az Egyesült Királyság szankcióit.

A kockázatitőke-befektetésekkel foglalkozó Norma 2018 óta tulajdonosa az MHC Servicesnek, amely a Chelsea FC irodáiban dolgozó vezetési tanácsadó cég. Emellett amerikai megújulóüzemanyag-gyártó cégekbe fektetett, s részesedést szerzett a Velocys brit energiavállalatban. Továbbá a Norma finanszírozta egy amerikai biotechnológiai cég, a Cleveland BioLabs rák elleni és öregedésgátló gyógyszerekkel kapcsolatos kutatását. A Shellanoo Group, egy izraeli technológiai vállalat, egy 2016-os jelentésben közölte, hogy Abramovics részesedést vásárolt a Normán keresztül. A Norma tulajdonosai között szerepel a ciprusi A Corp-Trustee, mely az ingatlannyilvántartás szerint Abramovics londoni kastélyát is birtokolja.

Az elmúlt napokban az izraeli állampolgársággal is rendelkező Abramovics magánrepülőgépe a repülési adatok szerint Izrael, Törökország és Oroszország között ingázott. Hétfőn Abramovicsot egy izraeli repülőtér VIP-szobájában látták, majd a Reuters szerint hazatért Moszkvába.

Abramovics szuperjachtja, az Eclipse Algéria partjainál vitorlázott a Földközi-tengeren kedden délután, miután elhagyta a karibi Holland-Antillákon fekvő Philipsburgot, a FleetMon hajókövető oldal szerint. A szigetek Hollandiához tartoznak, vagyis ott az EU érvényesíthetné a szankciókat. Abramovics másik hajója, a My Solaris a Földközi-tenger keleti részén hajózott, miután elhagyta Barcelonát, s rövid időre megállt a montenegrói Tivatnál.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×