eur:
388.96
usd:
363.46
bux:
68125.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart az afganisztáni helyzetről a washingtoni Fehér Házban 2021. augusztus 16-án. Az elnök elmondta, hogy határozottan kiáll az amerikai csapatok kivonásáról szóló döntése mellett. Közlése szerint azzal a választással kellett szembenéznie, hogy tartja magát az előző adminisztráció által megkötött megállapodáshoz, vagy további több ezer katonát küld Afganisztánba a háború harmadik évtizedét megkezdve.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Betiltja az orosz olaj és gáz importját az Egyesült Államok

Joe Biden szerint ez az ár a szabadság megvédéséért.

Az Egyesült Államok nem importál többet olajat, földgázt és más energiahordozókat Oroszországból – jelentette be az amerikai elnök. Joe Biden szerint ezzel az amerikai nép újabb nagy csapást mér Vlagyimir Putyin vezetésére.

„Nem leszünk támogatói Putyin háborújának” – tette hozzá.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy a döntést a szövetségeseikkel együttműködésben hozták meg.

A gázárak emelkedésére számít a lépést követően, de arra kéri a cégeket, hogy ne vegyenek részt túlzott áremelésekben.

"Itt, az Egyesült Államokban is lesznek költségek" – vélekedett Biden, aki szerint az ár a "szabadság megvédéséért".

Az elnök elismerte, hogy Ukrajna orosz inváziója már most is érinti az amerikai családokat, például az emelkedő üzemanyagárak miatt. "Putyin háborúja már most is sújtja az amerikai családokat a benzinkutaknál. Amióta elkezdte felvonultatni katonai alakulatait az ukrán határon, azóta a benzin (gallononkénti) ára 75 centtel emelkedett Amerikában és most tovább fog nőni" - fogalmazott Biden, aki hozzátette: mindent el fognak követni, hogy mérsékeljék az áremelkedést.

Arról is beszélt, úgy tűnik, hogy Vlagyimir Putyin eltökélt szándéka, hogy folytassa a gyilkos utat, bármi áron, ám szerinte Ukrajnában sohasem tud győzni Putyin.

Az Oroszországból származó kőolaj az Egyesült Államok importjának viszonylag kis százalékát teszi ki, a legtöbb kőolaj Kanadából érkezik Amerikába. Tavaly az Egyesült Államok napi közel 700 000 hordó kőolajat importált Oroszországból, miközben napi fogyasztási szükséglete 20 millió hordó.

Biden arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok már több mint egymilliárd dollár értékű biztonsági segítséget nyújtott Ukrajnának. "Minden nap védelmi fegyverszállítmányok érkeznek Ukrajnába az Egyesült Államokból (...) és humanitárius támogatást is nyújtunk az ukrán népnek" - fogalmazott.

Az amerikai elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök soha nem fogja elfoglalni egész Ukrajnát. "Putyin eltökéltnek tűnik, hogy bármi áron folytatja gyilkos útját. Már kétmillió ukránt tett menekültté, de soha nem fog győzni" - tette hozzá. Biden egyúttal elismerését fejezte ki az ukrán népnek a háborúval szembeni ellenállásért.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×