eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 8-án. Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre.
Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 8-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Kijev: hívják össze a háromoldalú összekötő csoportot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette az ukrán, orosz és EBESZ-képviselőből álló egyeztetést.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport minél előbbi összehívását sürgette vasárnap Emmanuel Macron francia államfővel folytatott telefonbeszélgetésében.

Az ukrán elnök mintegy félórát beszélt telefonon francia hivatali partnerével, akit tájékoztatott a jelenlegi biztonsági helyzetről és a Donyec-medencében az ukrán oldal ellen végrehajtott újabb "provokációs" tüzérségi támadásokról. "Kiállunk a békefolyamat mellett. Egyetértettünk abban, hogy mihamarabb össze kell hívni (a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló) összekötő csoportot, és azonnali tűzszünetet kell kihirdetni" – közölte Zelenszkij a Twitteren.

Az ukrán hadműveleti parancsnokság vasárnap reggeli jelentése szerint az elmúlt napban az "orosz megszálló erők" 136-szor sértették meg a tűzszünetet a Donyec-medencei frontvonal mentén, ebből 116 alkalommal a minszki megállapodásokban tiltott nehézfegyverek bevetésével. Éjféltől vasárnap délelőtt 11 óráig húsz tűzszünetsértést jegyeztek fel az ukrán erők. Szombaton két ukrán katona meghalt, négy megsebesült, vasárnap pedig a legfrissebb értesülések szerint egy ukrán katona szenvedett repeszsérüléseket.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap arról beszélt, hogy eljött az ideje, hogy a Nyugat legalább részben bevezesse az Oroszország ellen előkészített szankciókat. Zelenszkij pedig szombaton a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián úgy fogalmazott, ha a Nyugat "100 százalékig biztos abban, hogy pár napon belül háború lesz, akkor mire várnak?"

"Nem lesz már szükségünk szankciókra, miután ránk lőnek, miután eltűnnek a határaink és összeomlik a gazdaságunk vagy elfoglalják országunk területének egy részét"

– mondta az ukrán elnök.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a CNN hírtelevízió State of the Union című műsorában ugyanakkor kijelentette, hogy Washington egyelőre még nem fogja büntetőintézkedésekkel sújtani Oroszországot.

"A szankciók értelme első körben az, hogy eltántorítsa Oroszországot a háborútól. Amint az ember bevezeti a szankciókat, ennek az elrettentő erőnek vége" – fogalmazott az amerikai diplomáciai tárca vezetője.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×