eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
clock at midnight and fireworks  New Years eve celebration
Nyitókép: melis82 / Getty

Végítélet órája: továbbra is rendkívül veszélyes pillanatban vagyunk

A tudósok szerint az emberiség még mindig a legközelebb áll a végítélethez 1947 óta.

A harmadik egymást követő évben áll 100 másodperccel éjfél előtt a végítélet képzeletbeli órája, amely azt hivatott szimbolizálni, mekkora az emberiség megsemmisülésének a kockázata.

Bár tavaly felcsillantak reménysugarak, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a nemzetközi biztonsági helyzet stabilizálódott volna, sőt a 75. évében lévő óramutató közelebb áll az apokalipszishez, mint valaha, a világ változatlanul rendkívül veszélyes pillanatban van - közölte Rachel Bronson, az Atomtudósok Bulletinjének (BAS) elnöke.

A szervezetet az atombomba második világháborús ledobása után alapították tudósok, hogy az emberiség túlélését fenyegető legnagyobb veszélyekre hívja fel a figyelmet a Végítélet órája, a Doomsday Clock gondozásával.

A tudósok szerint az emberiség még mindig a legközelebb áll a végítélethez 1947 óta, amikor létrehozták az Atomtudósok Bulletinjét. 2018-ban és 2019-ben két perccel éjfél előtt állt az óramutató, 2020-ban 100 másodpercre tekerték előre, és az 2021-ben is ott maradt.

Az első évben, 1947-ben az óra mutatója hét percre állt az éjféltől. Legtávolabb, 17 percre 1991-ben, a hidegháború végén volt az éjféltől.

A koronavírus-járvány mellett a tudósok idén is mindenekelőtt az atomháború, a klímaváltozás és a hamis digitális információk veszélyét látják az emberiséget fenyegető legfőbb tényezőknek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×