INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

nagy-britannia

koronavírus

járvány

omikron variáns

emlékeztető oltás

vakcina

Védőmaszkos utas újságot olvas a londoni metrón 2021. december 16-án. Az előző nap Nagy-Britanniában 78 610 új, koronavírussal fertőzött embert azonosítottak, ez a szám 16 százalékkal magasabb, mint a járvány kitörése óta az eddigi csúcsot jelentő 2021. januári volt.

A britek úgy tapasztalták, két dolog kell az omikron-hullám meredek csökkenéséhez

Infostart / MTI

Több mint három hét óta először százezer alá csökkent Nagy-Britanniában az egy nap alatt újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések száma. Két dolognak tulajdonítják a mostani folyamatokat.

A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett friss adatsora szerint az előző 24 órában 99 652, az utóbbi egy hétben 889 279 koronavírus-szűrés eredménye lett pozitív országszerte. Az egy nap alatt azonosított koronavírus-fertőződések száma december 21. óta most először nem érte el a százezret. A heti szám több mint 370 ezerrel, 29,5 százalékkal alacsonyabb a múlt pénteken zárult egy hétben kiszűrt új fertőződésekénél.

A naponta kiszűrt új esetek a múlt héten még rekordot döntöttek.

Az eddigi legmagasabb adatot a január 4-én zárult 24 órában mérték, amikor 218 724 ember szűrési leletében mutatták ki a koronavírus jelenlétét, vagyis pénteken ennek már jóval kevesebb mint a fele volt az egy nap alatt újonnan azonosított fertőződések száma. A pénteken zárult egy hétben 10,6 millióan vetették alá magukat koronavírus-szűrésnek Nagy-Britanniában. A brit koronavírus-járvány kezdete óta eddig több mint 15 millió fertőződést azonosítottak tesztekkel.

Meredek után meredek

A korábbi változatoknál sokkal gyorsabban terjedő omikron vírusvariáns novemberi megjelenése utáni hetekben meredek emelkedésnek indult az újonnan kiszűrt esetek száma, de a legutóbbi héten szinte ugyanilyen ütemű visszaesés kezdődött.

Csökkenésnek indult a koronavírus-fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is, és szakértők szerint ennek két fő oka az, hogy

  • most már egyértelműen megállapítható módon az omikron vírusvariáns a korábbi változatoknál enyhébb tüneteket okoz, másrészt
  • rendkívül gyorsan halad a brit oltási kampány, főleg a harmadik, emlékeztető vakcinaadagok beadása.

A brit egészségügyi minisztérium beszámolója szerint a péntek estig országszerte beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma meghaladta a 136 milliót, és a teljes felnőtt népesség csaknem 63 százaléka - több mint 36 millió ember - mindhárom dózist megkapta.

A brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által 600 ezer páciens bevonásával elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat eredményei szerint a harmadik oltási dózis az omikron koronavírus-variáns okozta fertőződés esetén is csaknem 90 százalékos védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő megbetegedések ellen.

Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018