eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Eggs chicken farm
Nyitókép: CHAIWATPHOTOS/Getty Images

Aggasztja a kutatókat az embereket fertőző új madárinfluenza-variáns

Bár a 2017-es szintnél egyelőre kevesebb az olyan megbetegedés, melyért madárinfluenza-vírus volt a felelős, de az új variáns okozta tünetek súlyossága és a halálozások száma is aggasztja a kutatókat.

A madárinfluenzával rég együtt kell élnünk, a különböző törzsek folyamatosan vándorolnak a vad madarak és háziállatok között, az viszont nagyon ritka, hogy emberre is átterjedjenek.

A magyarmezogazdasag.hu felidézi, 2017-ben Kínában több mint száz embert betegített meg a H7N9 vírus, 35-en igazoltan madárinfluenzában vesztették az életüket, és két esetben emberről emberre is átterjedhetett a betegség az akkori kutatások szerint.

Ám ezúttal az emberre leginkább veszélyes törzs, a H5N6 egy variánsa terjed Kínában, mely a világ legnagyobb baromfi- és kacsahús előállítója. A tavalyi 5 esethez képest

2021-ben eddig 21 olyan megbetegedést regisztrált az Egészségügyi Világszervezet, melyeket a madárinfluenza H5N6 altípusa okozott.

„Az emberi megbetegedések számának idei növekedése Kínában aggodalomra ad okot. Ez egy olyan vírus, amelynek magas a halálozási aránya” – mondta a rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központjának összehasonlító patológia professzora.

A WHO közlése szerint az esetek többségében a megbetegedett emberek baromfival kerültek kapcsolatba, és nincs megerősített eset emberről emberre történő átvitelről.

Legkevesebb tíz esetet a H5N8 vírushoz genetikailag nagyon hasonló vírus okozott, amely tavaly télen Európa-szerte baromfifarmokon pusztított, és vadon élő madarak is áldozatául estek Kínában. Ez arra utal, hogy

a legutóbbi kínai H5N6-os fertőzések egy új változatot jelenthetnek.

Kína beoltja a baromfikat a madárinfluenza ellen, de a tavaly használt vakcina csak részben véd az újonnan megjelenő vírusokkal szemben, ami megakadályozza a nagyobb járványkitöréseket, de lehetővé teszi a vírus további terjedését – mondta az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) határokon átnyúló állatbetegségek sürgősségi központjának regionális laboratóriumi koordinátora.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×