eur:
382.05
usd:
354.28
bux:
0
2023. december 8. péntek Mária
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Megfordult a trend, figyelmeztet a WHO

A növekedést pedig az utazásokkal, összejövetelekkel és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó korlátozások enyhítésével magyarázzál.

Tíz hét folyamatos csökkenés után ismét nőni kezdett Európában a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója, a járvány újabb hullámának veszélyére figyelmeztetve.

Sajtótájékoztatóján Hans Kluge elmondta, hogy a múlt héten 10 százalékkal nőtt az újonnan regisztrált fertőződések aránya, a növekedést pedig az utazásokkal, összejövetelekkel és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó korlátozások enyhítésével magyarázta.

Kiemelte, hogy miközben Európában megjelent a járvány delta variánsa, a kontinensen még mindig milliók nincsenek beoltva, s leszögezte:

elkerülhetetlen a járvány újabb hulláma, ha az emberek fegyelme lanyhul.

A fokozottabban fertőzőképes, először Indiában azonosított vírusmutációt már Európa több országában azonosították, a variáns okozta megbetegedések miatt pedig néhány helyen ismét szigorítottak a járványügyi rendelkezéseken.

A WHO részéről kiemelték azt is, hogy augusztusra a járványügyi korlátozások nagy részét várhatóan feloldják, jóllehet a térségben élők jelentős része erre az időre még mindig nem lesz teljesen beoltva.

A világszervezet adatai szerint a kontinensen élők csupán 24 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét dózisát, az idős lakosság fele, valamint az egészségügyi dolgozók 40 százaléka pedig továbbra sincs megfelelően védve.

"Ilyen számok mellett a pandémia még korántsem ért véget. Hiba lenne az ellenkezőjét feltételezni" - szögezte le Kluge.

Catherine Smallwood, a WHO európai részlegének rendkívüli helyzetekkel foglalkozó vezetője szintén hangsúlyozta a megelőzés fontosságát, kiemelve a teszteléseket és a kontaktkutatást, hozzátéve, hogy a járvány elleni legfontosabb fegyver az oltás.

Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) a múlt héten azt közölte, hogy idén nyáron vélhetően a delta variáns lesz a meghatározó Európában, s a mutáció augusztus végéig akár az újonnan azonosított fertőzések 90 százalékát is okozhatja.

Az ECDC szerint a delta változat (B.1.617.2) 40-60 százalékkal fertőzőbb, mint az Angliában azonosított alfa (B.1.1.7) variáns, a kutatások pedig megegyeznek abban, hogy a kétdózisú oltások első adagja csak korlátozott védelmet nyújt ellene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×