INFORÁDIÓ
2021. június 12. szombat
Villő

gázspray

rendőrség

habspray

orfk

Különleges eszközzel frissül a rendőrség arzenálja

Különleges eszközzel frissül a rendőrség arzenálja

Infostart

Modern, hab alapú könnyfakasztó spray-t rendszeresített a rendőrség – erősítette meg az ORFK. Az új eszköz számtalan előnnyel bír a régi gázspray-kel szemben.

Az utóbbi időben számtalan újításról hallani a rendőrség háza táján: az új fegyverek és gépjárművek után új típusú gázsprayt is rendszeresített a rendőrség, erősítette meg a novekedes.hu kérésére az Országos Rendőr-főkapitányság.

A korábbi R92-es típusmegjelölésű gázspray-t egy sokkal modernebb, amerikai gyártmányú eszközre cserélték, a Sabre Security Equipment Corporation MK-3 Pepper Foam paprika habspray-re, ami generációs ugrást jelent – jegyzi meg a lap.

Az új kényszerítőeszköz nagyon jó referenciákkal bír, több amerikai rendvédelmi szerv is használja. Korábban pedig már a Magyar Honvédség és a NAV is rendelt a gyártó hasonló termékéből hazánkban.

A habspray külön előnye, hogy

alkalmas zárt térben való használatra,

ami az R92-esről nem volt elmondható, pedig a rendőrök munkája során könnyen előfordulhat olyan szituáció, ahol erre szükség lehet. Míg ugyanis az utóbbi szó szerint gázt bocsájtott ki magából, addig a Sabre MK-3 Pepper Foam hab állagú – emiatt viszont fontos, hogy az arcot direktben kell vele eltalálni, cserébe viszont például kisebb az esélye annak, hogy elfújja a szél.

Fontos kiemelni, hogy a hab nem vezeti a sokkolók elektromos feszültségét.

Különbözik a két eszköz hatóanyaga is,

ugyanis az R92-ben orto-klórbenzilidén-malonitril-t alkalmaztak, még a Sabre MK-3-ban kapszaicint (major capsaicinoids). Ez azért is jó, teszi hozzá a novekedes.hu, mert a régivel szemben immunitás alakulhatott ki, ez a veszély a kapszaicinnél nem áll fenn (viszont a mostanit alacsony hatóanyagtartalommal rendelte meg a rendőrség, így minimális a veszélye, hogy valaki túlérzékeny a habspray-re).

Az új egyéni könnyfakasztó habspray 50ml-es kiszerelésben kerül a rendőrökhöz.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018