eur:
395.59
usd:
364.74
bux:
65548.26
2024. március 19. kedd Bánk, József
Oltásához előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a fővárosi Honvédkórház oltópontján 2021. április 13-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Még százmillió adag Pfizer-BioNTech-vakcinát kér idén az EU

A Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek bejelentették hétfőn, hogy a koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájukból, a Comirnatyból további százmillió adagot szállítanak az idén az Európai Uniónak, mert az EU lehívja a szerződésük szerinti opciót, és igényt tart erre.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech február 17-én kötött újabb szerződést az EU-val, miszerint 200 millió adagot mindenképpen leszállítanak neki, további 100 millióról pedig még eldöntheti az unió, hogy akarja-e. A 200 millióból 75 milliót már az év második negyedében leszállít a két cég a megállapodás szerint.

Az EU és az amerikai-német gyógyszeripari páros tavaly már szerződést kötött 300 millió adag Comirnaty leszállításáról. Ebből a mennyiségből az első negyedévben 60 milliót szállítottak le, a másodikban pedig 175 milliót fognak.

A két szerződés keretében így összesen 600 millió adagot szállítanak a huszonheteknek a vakcinából, amelyből két adagot kell kapniuk a pácienseknek. Ezeket a vakcinákat mind a cégek európai üzemeiben állítják elő. Sean Marett, a BioNTech üzleti igazgatója azt mondta: ezzel a 600 millió adaggal ellátják az unió lakosainak csaknem kétharmadát.

A Comirnatyból az idén valamennyi piacot együttvéve több mint kétmilliárd adagot gyártanak a tervek szerint, és a legnagyobb üzletet az EU-val kötötték meg.

A BioNTech/Pfizer vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×