eur:
394.9
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek a járványügyi szabályokra figyelmeztető felhívás mellett haladnak el Londonban 2020. december 17-én. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Dél-Anglia újabb kiterjedt térségei kerülnek a hétvégétől a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintjének hatálya alá. Ez azt jelenti, hogy be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak, valamint az összes vendéglátóhelynek.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Tavaly nyáron jött utoljára ilyen adat Nagy-Britanniából

A vasárnap ismertetett adatok szerint tavaly nyár óta nem mért mélypontra csökkent a Covid-19 betegség okozta halálozások száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap este közzétett adatsora alapján az elmúlt 24 órában országszerte 5177 új koronavírus-fertőzést mutattak ki.

  • A most zárult egy hétben 41 968 fertőzöttet azonosítottak tesztekkel, 19 077-tel, 31,3 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.
  • Az év elején még naponta izoláltak több mint 60 ezer, esetenként 70 ezerhez közeli számú új koronavírus-fertőzést Nagy-Britanniában.

Ugyancsak folyamatosan és jelentősen csökken a fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma.

A minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 5699 beteget kellett kórházba szállítani, 2400-zal, 29,6 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A legnagyobb ütemben azonban a halálozások száma csökkent. A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a vasárnap este zárult 24 órában 82 páciens haláláról érkezett jelentés.

  • Legutóbb tavaly nyáron történt ennél kevesebb napi haláleset.
  • Az év elején voltak olyan időszakok, amikor meghaladta a napi 1800-at a Covid-19 betegségben elhunytak száma.

Az elmúlt egy hétben 1480-an haltak meg a betegség miatt, 790-nel, 34,8 százalékkal kevesebben, mint az előző hétvégén zárult egyheti időszakban.

Matt Hancock egészségügyi miniszter már péntek esti sajtótájékoztatóján kijelentette, ezekben a folyamatokban immár egyértelműen az oltások hatása látszik.

  • A legfrissebb adatok szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta 22 213 112-en kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát.
  • A második adagban 1 122 402-en részesültek, vagyis az eddig beadott oltások száma az első és a második dózisokkal együtt meghaladta a 23,3 milliót.

A brit kormány új célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 53 millió ember - megkapja az oltást.

Az eredeti oltási menetrend ezt a célt szeptemberre tűzte ki, de Boris Johnson brit miniszterelnök nemrégiben bejelentette: az oltási kampány eddigi lendülete alapján, és az ütem még további gyorsításának szándékától vezérelve a kormány a céldátumot július végére előrehozta.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×