eur:
395.89
usd:
369.68
bux:
70462.62
2024. június 25. kedd Vilmos
Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös herceg egy rijádi nemzetközi befektetési  konferencián 2018. október 23-án. A konferencia az első jelentős nemzetközi esemény Szaúd-Arábiában azóta, hogy október 2-án a királyság isztambuli főkonzulátusán megölték Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót.
Nyitókép: MTI/AP/Amr Nabil

Fontos egyezség született a Perzsa-öböl békéje érdekében

Megállapodást írtak alá az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak vezetői a szaúd-arábiai csúcstalálkozójukon a Katarral kibontakozott viszály rendezéséről kedden.

Az Al-Ula megállapodás Kuvait és az Egyesült Államok közvetítésével jött létre, hogy véget vessen a 2017-ben kibontakozott viszálynak, amelynek során Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom megszakította diplomáciai, kereskedelmi és egyéb kapcsolatait Katarral arra hivatkozva, hogy az emírség iszlamista csoportokat támogat. Rijád a katari határt is lezárta. Doha visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy a vele szemben bevezetett embargó célja szuverenitásának korlátozása.

Az egyezség részletei egyelőre nem ismertek. Szaúd-Arábia hétfőn újranyitotta Katarral közös légi, szárazföldi és tengeri határait.

A GCC tanácskozását Szaúd-Arábia de facto vezetőjének számító Mohamed bin Szalmán trónörökös nyitotta meg, együttes fellépést sürgetve Iránnal szemben. "Mára égető szükség van erőfeszítéseink egyesítésére a tanács fejlesztésében, hogy megbirkózhassunk a minket övező kihívásokkal" - hangoztatta a trónörökös televízióban közvetített beszédében.

Mohamed bin Szalmán kijelentette, hogy ezek a fenyegetések magukban foglalják az iráni rezsim nukleáris- és ballisztikusrakéta-programját, valamint Teherán és szövetségesei "felforgató tevékenységét".

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×