INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

jogállamiság

bloomberg

orbán viktor

mateusz morawiecki

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostor folyosóján 2020. november 26-án. Tárgyalásuk napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepelt, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni.

Bloomberg: Berlin, Budapest és Varsó megegyezett a vétó ügyében

Infostart

Az információt hivatalosan nem erősítették meg, de a lapnak magyar és lengyel források azt mondták, Németország összehozta a megállapodást a két, vétóra készülő kormánnyal.

Lengyelország és Magyarország megegyezett Németországgal a vétó ügyében – írja a Bloomberg. A portál úgy tudja, hogy megállapodás született a 2,2 milliárd eurós, járványhatásokat enyhítő gazdasági terv kapcsán. A Bloomberg egy magas rangú varsói kormányképviselőre hivatkozik.

Az egyezség véget vet a 2021–2027-es uniós költségvetés blokkolásának is – írják.

A gazdasági ügyekért felelős lengyel miniszterelnök-helyettes, Jaroslaw Gowin a múlt héten tett olyan kijelentést, miszerint elképzelhető, hogy kormánya eláll a vétótól, ha az Unió a jogállamisági kérdések alkalmazásában egyértelmű garanciákat fektet le. Akkor Varsó tulajdonképpen elhatárolódott a vétót különben eleve ellenző miniszterelnök-helyettes kijelentésétől. A Bloomberg most is őt idézi:

„Varsó, Budapest és Berlin megállapodott

– mondta Gowin. – Bízom benne, hogy ezt az egyezséget a többi 24 uniós ország is elfogadja.”

A lapnak egy meg nem nevezett magyar kormányzati szereplő is megerősítette a megállapodás tényét. Egy uniós diplomata pedig arról beszélt, hogy az apparátus az egyezség végső megerősítésére vár.

Megjegyzik, hogy a vétóhoz eddig ragaszkodó Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki magyar, illetve lengyel kormányfőnek ez adná a menekülőutat abból a helyzetből, amibe azzal kerültek, hogy olyan határozottan kitartottak amellett, hogy ne kössék a jogállami feltételekhez az EU-s pénzeket.

Gowin nem volt hajlandó belemenni a megállapodás részleteibe, annyit mondott csupán, hogy „Lengyelország önálló, az Európai Unió egységes”.

A hírre a zlotyi szeptember óta a legmagasabb értékére ment fel az euróhoz képest, és a forint is erősödött.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018