eur:
392.46
usd:
367.21
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Védőöltözetet viselő köztisztasági dolgozók indulnak, hogy lakóépületeket fertőtlenítsenek a koronavírus-járvány idején Bukarestben 2020. május 22-én, a háttérben egy kerékpáros. A bukaresti önkormányzat ettől a naptól kezdve hét nagy kiterjedésű sétálóövezetet alakított ki a belvárosban, hogy legyen hol sétálniuk a járványügyi korlátozások miatt egyéb szabadidős tevékenységek híján maradt bukarestieknek.     Romania loosened a number of lockdown measures imposed two months ago to limit the spread of the COVID-19 infections, but kept social distancing and to wear a face mask while indoors on or public transport.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Romániában szinte dugig az intenzív osztályok, növelik a kapacitást

Romániában további kórházakat, illetve kórházi részlegeket szabadítanak fel a koronavírus-fertőzöttek számára, a bennük működő intenzív osztályokat pedig csak a legsúlyosabb esetek számára tartják fenn – közölte Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő szerint ezen a héten legalább kétszáz ággyal fogják növelni a koronavírusos betegek ellátására elkülönített intenzív terápiás osztályok befogadóképességét, és további lélegeztetőgépeket üzemelnek be. A két héttel korábbi utolsó hivatalos közlés szerint Romániában 1250 intenzív terápiás ágy állt a Covid-19-ben szenvedők rendelkezésére. A hétfői helyzetjelentés szerint 1187 fertőzöttet ápolnak intenzív terápián, a telítettség tehát már országos szinten is megközelítette a 95 százalékot, a legtöbb nagyvárosban azonban már hetek óta helyhiány van.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter hétfőn azt mondta: jelenleg 309 fertőzött szorul mesterséges lélegeztetésre. Az oxigénpótlásra szoruló, de lélegeztetőgépet még nem igénylő pácienseket a szaktárca vezetője szerint áthelyezhetik (az intenzív terápiás kapacitás növelése érdekében) egy "átmeneti osztályra", amelynek az intenzív osztály mellett kell működnie, és saját lélegeztetőgépekkel kell rendelkeznie, hogy azonnal közbe lehessen lépni, ha súlyosabbra fordul a fertőzött állapota – magyarázta.

Az országban hétfőn megközelítette a 110 ezret az ismert aktív fertőzöttek száma, és közülük

minden korábbinál több, csaknem 13 500 koronavírusos beteget kezeltek kórházban.

Az utóbbi 24 órában újabb 149 fertőzött vesztette életét, ezzel meghaladta a kilencezret a járvány romániai áldozatainak száma.

Romániában egy hete részleges karantén – éjszakai kijárási tilalom és általános maszkviselési kötelezettség – van hatályban, hétfőtől pedig újabb két nagyváros, Nagyszeben és Gyulafehérvár került vesztegzár alá. Kolozsváron is meghaladja az utóbbi két hétben a diagnosztizált fertőzöttek száma a lakosság 9 ezrelékét, Temesváron pedig a 8 ezrelékét, de

a két legnagyobb erdélyi városban egyelőre nem vezették be a karantént.

Romániában 3 ezreléket meghaladó kéthetes fertőzöttségi ráta fölött rendelik el az iskolák bezárását, 6 ezrelék fölött pedig fontolóra veszik az adott település vesztegzár alá helyezését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×