eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A koronavírus-járvány ellen bevezetett óvintézkedések enyhítését követelik tüntetők Párizsban 2020. augusztus 29-én.
Nyitókép: A koronavírus-járvány ellen bevezetett óvintézkedések enyhítését követelik tüntetők Párizsban 2020. augusztus 29-én. MTI/EPA/Mohamed Badra

Robbantott a koronavírus Franciaországban - döbbenetes számok

Több mint 5 ezer új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában Franciaországban, egy nappal azután, hogy a kijárási korlátozások májusi feloldása óta megdőlt a napi esetszám rekordja - közölte szombat este az egészségügyi minisztérium.

Az elmúlt héten robbanásszerűen megemelkedett napi új esetszám szombatra valamelyest csökkent, de továbbra is intenzív a vírus terjedése.

A szerdai 5429, a csütörtöki 6111 és a pénteki 7379 után szombaton 5453 koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak.

A pozitív tesztek aránya tovább növekedett, és elérte szombatra a 4 százalékot. A hét elején 3,6, júliusban még csak 1,1 százalék volt ez az arány.

A Covid-19 fertőzésben az elmúlt 24 órában hatan vesztették életüket, ezzel 30 602-re emelkedett az elhunytak száma, a kórházban ápoltak száma országosan viszont öttel csökkent. Ugyanakkor Párizsban és a dél-franciaországi Marseille-ben nőtt a kórházi ápolásra szorulók száma. Lélegeztetőgépre jelenleg négyszáz betegnek van szüksége, ez 13-mal több, mint pénteken.

Az egészségügyi hatóságok az elmúlt 24 órában 23 új járványgócot is feltártak.

A koronavírus-járvány terjedése az egészségügyi hatóságok szerint a 100-ból 53 megyében emelkedett valamelyest, de továbbra is 21 megye számít vörös zónának, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken 100 ezer lakosra több mint ötven fertőzött jut (Marseille-ben 177, Párizsban 100), s a prefektúrák ezért elrendelhetnek korlátozó intézkedéseket.

Mindeközben a francia fővárosban tüntettek a járvány miatti korlátozások enyhítéséért: lásd a cikk nyitóképét!

Még mindig háromszáz fölött a napi új esetek száma Horvátországban

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Horvátországban, a napi új esetek száma ismét meghaladta a háromszázat - derült ki a válságstáb szombati jelentéséből.

A horvát testület jelentése szerint az elmúlt 24 órában 312-vel nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 9861-et. Szerdán még rekordmennyiségű, 358 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be, és azóta sem csökkent háromszáz alá a megbetegedések száma. Három új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 183-ra nőtt. A betegek közül 211-en vannak kórházban, közülük tizenketten lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2654, a legtöbb a járvány kezdete óta. Hatósági házi karanténban 9148-an vannak.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 93, utóbbiban 110 embernél mutatták ki a koronavírust.

A válságstáb új korlátozásokat vezetett be Sibenik-Knin, Varasd és Verőce-Drávamente megyére. A szigorítások megyénként változnak, és főleg a különböző rendezvényeken részt vevők számának korlátozására vonatkoznak.

Szlovénia

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint pénteken 37-el, 2834-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, csütörtökön még 42 új esetről számoltak be. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt. A diagnosztizált betegek közül 23-an vannak kórházban és közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Romániában ismét több mint 1300-zal nőtt a fertőzöttek száma

Romániában újabb 1365 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel szombaton meghaladta a 85 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentését az átlagosnál valamivel több, 24 ezer teszt kiértékelése alapján készítették. A napi esetszám 15 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát.

Bár Ludovic Orban miniszterelnök - a napi megbetegedések ütemének átmeneti csökkenésére alapozva - a hét elején már arról beszélt, hogy sikerült megállítani a járvány gyorsulását,

az utóbbi hét napon ismét több új esetet azonosítottak, mint az előző héten.

Romániában nincs olyan megye, amelyből szombaton ne jelentettek volna újabb fertőzést. A legtöbb (241) új fertőzöttet Bukarestben és Iasi megyében (73), a legkevesebbet Ialomita (1) és Vrancea (2) megyében azonosították.

Az ismert aktív fertőzöttek száma 45 ezerre tehető, a kórházban ápoltak száma 7225-re, az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek száma pedig 490-re csökkent.

Az utóbbi 24 órában további 32 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel 3539-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×