eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elutasította külföldi közvetítők bevonását a fehérorosz elnök - a nap hírei

Újabb 24 embernél mutatták ki az új koronavírust Magyarországon, nincs újabb elhunyt. Oroszországban megkezdődött a koronavírus elleni védőoltás gyártása.

A fehérorosz elnök szerint Moszkva szükség esetén szavatolja hazája biztonságát. Aljakszandr Lukasenka azt követően beszélt erről, hogy telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A politikus kinyilvánította, hogy országának nincs szüksége külföldi közvetítőkre, egyúttal elbocsátással fenyegette meg az állami vállalatok alkalmazottait, ha részt vesznek az elnökválasztás után kezdődött tüntetéseken. Minszkben szombaton is tízezrek tüntettek az ellenzék és a Nyugat szerint elcsalt elnökválasztás miatt. Az Európai Unió közölte: szankciókat készít elő a tüntetőkkel szembeni erőszakért és a választási eredmények meghamisításáért felelősek fehérorosz tisztségviselők ellen.

Washington szerepét is fontosnak látja a fehérorosz elnökválasztás utáni helyzet kezelésében a lengyel kormányfő. Mateusz Morawiecki erről a Varsóban tartózkodó Mike Pompeo amerikai védelmi miniszterrel tárgyalt. A lengyel miniszterelnök megerősítette álláspontját, amely szerint Fehéroroszországban meg kell ismételni az elnökválasztást, nemzetközi megfigyelők részvételével. Közben az észt, a litván és a lett miniszterelnök is új, szabad és tisztességes választások kiírására szólította fel a fehérorosz vezetést.

Aláírták Varsóban a megerősített lengyel-amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést. Ez alapján Lengyelországban hozzák létre az amerikai 5. hadtest előretolt parancsnokságát, és legalább ezerrel, 5500-ra növelik a már lengyel földön állomásozó amerikai kontingens létszámát.

Világszerte meghaladta a 21 milliót a koronavírus fertőzöttek száma, több mint 760 ezren meghaltak. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint mintegy 13 millióan gyógyultak meg. A betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább.

Magyarországon újabb 24 embernél mutatták ki az új koronavírust, ezzel 4.877-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így továbbra is 607 halálos áldozatot követelt a kór. Az aktív fertőzöttek száma 664-re nőtt, 3606-an már meggyógyultak.

Oroszországban megkezdődött a koronavírus elleni védőoltás gyártása. Az egészségügyi miniszter korábban hangsúlyozta: az oltóanyag klinikai ismeretekre és adatokra épülő megoldáson alapul. Az Egészségügyi Világszervezet közölte: egyeztetéseket kezd a vakcina elismeréséről a moszkvai hatóságokkal. Ennek feltétele, hogy a legszigorúbban megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a szer biztonságosságát és hatékonyságát.

Németországban négynapos munkahét bevezetésével előzné meg a tömeges munkahelyvesztést a feldolgozóiparban az IG Metall szakszervezet. Jörg Hofmann, a 2,3 millió alkalmazottat képviselő legnagyobb német érdekképviselet elnöke szerint a rövidített munkaidő az autóiparban lehetővé tenné a munkahelyek megőrzését a vállalatokat is megterhelő leépítések helyett.

Megerősítette Magyarország befektetési ajánlású államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s. Mindkét hitelminősítő stabil szinten hagyta a magyar besorolás kilátását. Elemzésében mindkét cég azt emelte ki, hogy Magyarországon az idén komoly, 5-6 százalékkal eshet vissza a gazdasági teljesítmény, ami miatt jelentősen megugrik az államadósság is.

Az MSZP választmányi elnöke szerint a szabad strandok megőrzése mellett a Balaton és más magyarországi tavak partszakaszainak védelméről is szól a párt népszavazási kezdeményezése. Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott: meg kell akadályozni, hogy kormányközeli körök korlátlanul beépítsék a partszakaszokat, tönkretegyék a tavak környezetét. Komjáthi Imre, a szocialisták alelnöke arról beszélt, hogy a kispénzű családok egyre kevésbé engedhetnek meg maguknak egy balatoni nyaralást.

Környezetvédelmi programja ismertetésére szólította fel írásbeli kérdésben a kormányfőt az LMP társelnöke. Schmuck Erzsébet kijelentette: pártja kételkedik Orbán Viktor bejelentésével kapcsolatban, amely szerint a kabinet a jövőben ezermilliárdos tételben juttat uniós forrásokat környezetvédelmi célokra. Úgy fogalmazott: a kormány az elmúlt tíz évben szétverte a környezetvédelmi intézményrendszert.

Mintegy nyolcszáz település egyházközössége nyert forrást egyházi közösségi terek fejlesztésére a Magyar falu programban tavaly és az idén – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár a rábaszentandrási evangélikus gyülekezet közösségi terének átadásakor elmondta: ebben a pályázati konstrukcióban kifejezetten a történelmi egyházak voltak a kedvezményezettek, mert fontos szerepük van a falvak közösségi életének szervezésében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×