eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök (elöl) beszédet mond a II. világháború európai befejezésének 75. évfordulója alkalmából tartott katonai parádén Minszkben 2020. május 9-én.
Nyitókép: MTI/AP pool/Szergej Gapon

Nem ért véget békében a fehérorosz elnökválasztás

Engedély nélküli demonstrációk kezdődtek urnazárás után Minszkben. Az elégedetlenek az első exit poll eredményekre reagálva mentek utcára.

A rendőrség ellenőrzése alatt tartja a helyzetet a fehérorosz fővárosban, Minszkben, ahol vasárnap este kezdődtek engedély nélküli megmozdulások, amelyeket a hatóságok feloszlattak - közölte hétfő hajnalban a BelTa helyi hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva.

A tiltakozások azt követően kezdődtek, hogy ismertették a hivatalos exit poll felméréseket. Ezek szerint

Aljakszandar Lukasenka fehérorosz államfő a szavazatok 79,7 százalékával várhatóan elsöprő győzelmet arat

a vasárnap tartott fehéroroszországi elnökválasztáson. A választási bizottság tájékoztatása szerint az ellenzéki jelöltként induló Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 6,8-10,1 százalékára számíthat.

A testület hétfő hajnali két órára már részletesebb adatokat ígért, ami azonban még nem történt meg. A részvételi arány 84,05 százalékos volt.

Cihanouszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek.

"Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy

a többség velünk van"

- jelentette ki a politikus.

A médiumok beszámolója szerint a rendfenntartó erők erőteljesen láttak hozzá a tiltakozások feloszlatásához. Ennek során hang- és könnygázgránátokat, valamint gumilövedékeket is bevetettek. Sokan megsérültek a helyszínekre több tucat mentőautót vezényeltek. A hatóságok a tiltakozókat kiszorították a város központi magjából és környező utcáiból.

Vidéken több helyen is voltak hasonló megmozdulások.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×