eur:
395.19
usd:
364.24
bux:
65848.51
2024. március 19. kedd Bánk, József
Pahoa, 2018. május 4.Izzó magma látható a megszilárdult kőzetréteg repedésén át a Kilauea tűzhányó lejtőjén, a Hawaii-szigeti Pahoa város közelében 2018. május 2-án, miután 5-ös erősségű földrengés rázta meg a csendes-óceáni szigetet. A földmozgás nyomán részlegesen beomlott a kürtő és új repedések keletkeztek a vulkán oldalában, amelyekből vízgőz és láva került a felszínre. A hatóságok figyelmeztetést adtak ki a térség lakott Leilani körzetében. (MTI/EPA/Bruce Omori)
Nyitókép: BRUCE OMORI

Így néz ki alulnézetből a Sinabung vulkán hétvégi kitörése - videó

7500 méter magasra lőtt ki a hamu, 20 kilométeres körzetben mindent beterített.

Ismét kitört a Sinabung vulkán Indonéziában hétfőn. A belőle felszálló füstoszlop több mint ötezer, egyes források szerint 7500 méter magas, a tűzhányó 20 kilométeres körzetében több falura vastag hamuréteg szállt.

Az Észak-Szumátra tartományban lévő vulkán több mint egy év inaktivitás után szombaton lépett újra működésbe. Emberéletben egyelőre nem esett kár a hatóságok tájékoztatása szerint, és sérültekről sem tudnak.

A helyieket és a turistákat arra kérték, ne menjenek a tűzhányóhoz öt kilométernél közelebb, és a lávaömlés veszélye miatt éberségre intették őket.

A Sinabung négy évszázadon át szunnyadt, mielőtt 2010-ben újra kitört, két ember halálát okozva. Egy másik, 2014-es kitörésében 16-an vesztették életüket, 2016-ban pedig heten. Az elmúlt években több mint 30 ezren kényszerültek a környékén fekvő otthonuk elhagyására.

A vulkán egyike a 120 aktív tűzhányónak Indonéziában, amely a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik. Ennek mentén különösen sok vulkán helyezkedik el, és gyakoriak a földrengések.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek
aréna

Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek

Vlagyimir Putyin 87 százalékos választási győzelme nagyjából megfelel az orosz szavazói szándéknak – mondta Seremet Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója beszélt az oroszok rangidős vezető iránti történelmi vágyáról, az orosz média működéséről, a Kreml bástyáiról és arról is, hogy rövid távon a szankciós ütéseket képes kiállni az orosz gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×