eur:
393.85
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Orosz matrózok terjeszthették el a kórt Dél-Koreában

Az orosz legénység szájmaszk nélkül dolgozott, a helyiek aggódnak.

Dél-Korea második legnagyobb városában, Puszanban attól tartanak, hogy gyorsan fog terjedni az új típusú koronavírus-járvány a városban, miután a kikötőben egy orosz hajó legénységének 17 matrózánál kimutatták a kórt. A történtek bírálói elmondták, el lehetett volna kerülni a fertőzés terjedését, ha a puszani kikötői hatóságok sokkal szigorúbban ellenőrizték volna a szállítóhajót, amely Oroszországból érkezett, ahol kis híján 600 ezer igazolt fertőzöttet tartanak nyilván.

A puszani önkormányzat, valamint a kikötő tisztviselők elmondták, hogy a 3933 tonnás orosz Ice Stream hajó, fedélzetén 21 főnyi legénységgel vasárnap érkezett Vlagyivosztokból, ahonnan június 16-án futott ki. A puszani kikötői szervek csupán elektronikus úton, távolból ellenőrizték a hajót, azzal a feltétellel, hogy a legénység nem száll partra. Az orosz hajó azután kapott engedélyt a kikötésre és kirakodásra, hogy közölte, a fedélzeten lévők között nincs beteg. Az orosz legénység szájmaszk nélkül dolgozott, és mintegy 170 dokkmunkással került kapcsolatba. Ez utóbbiakat a helyi hatóságok tesztnek vetik alá.

Mint később kiderült, a hajó kapitányát, aki tíz matrózzal volt szorosabb munkakapcsolatban, lecserélték, mert szervezetében kimutatták a vírust, de ezt nem közölték a puszani tisztviselőkkel. A hajó kirakodását hétfőn megszakították, miután a kikötői munkások a fertőzött matrózokkal érintkeztek. Egy másik orosz hajó egyik matrózánál is fertőzést mutattak ki.

A beteg matrózokat a helyi egészségügyi központba szállították.

Dél-Koreában szerdán 51 új koronavírusos esetről számoltak be, amivel 12 535-re emelkedett a fertőzöttek száma azóta, hogy az első eset megjelent január 20-án. Hétfőn 17, kedden 46 esetet regisztráltak.

A dél-koreai betegségmegelőzési központ igazgatója kedden azt mondta, hogy május közepén elkezdődött a koronavírus-járvány második hulláma az országban, naponta 35-50 új fertőzöttet regisztrálnak, többségüket a sűrűn lakott Szöulban és környékén.

Dél-Korea februárban Kína után a legfertőzöttebb ország volt, de a helyi hatóságoknak átfogó teszteléssel és kontaktkutatással sikerült megfékezniük a vírus terjedését.

Per a szekta ellen

A dél-koreai Sincshondzsi keresztény kisegyház mintegy négyezer, a Covid-19-es járványból felgyógyult híve kutatási célokra felajánlotta vérplazmáját - közölték helyi tisztviselők, miután Tegu város, amely székhelye az egyháznak, pert indított a felekezet ellen.

Mintegy 82,7 millió dollár kártérítést kérnek a szektától. Azzal is vádolták a felekezetet, hogy nem volt hajlandó a hatóságoknak átadni tagjai névsorát, ingatlanjainak listáját, továbbá nem működött együtt a városi egészségügyi szervekkel.

Az ország negyedik legnagyobb városában, ahol 2,5 millió lakos él, 4006 esetet jelentettek, ebből 2583 a Sincshondzsi kisegyházhoz köthető.

A szekta alapítója és vezetője, a 88 éves Li Man Hi azt tanácsolta felgyógyult híveinek, hogy ajánlják fel vérplazmájukat, amelyre a vakcina kutatásánál nagy szükség van. Ezután számos hívő a vérplazma-adakozással kívánt köszönetet nyilvánítani a kormánynak és az egészségügyi dolgozóknak - hangoztatta az egyház szóvivője.

Helyi egészségügyi tisztviselők közölték, hogy más gyógymódok, illetve védőoltás hiányában, a vérplazmás terápia lehet a módja annak, hogy csökkentsék a kór halálos áldozatainak számát, különösen a nagyon súlyos állapotban lévők esetében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×