eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Angela Merkel német kancellár beszédet mond az Európa helyzetéről tartott évenkénti berlini rendezvényen 2019. november 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger

Angela Merkel a koronavírus-válság mielőbbi leküzdését sürgette

Határozottan és gyorsan kell cselekedni az Európai Unióban (EU) a koronavírus-járvány miatt keletkezett válság leküzdéséért, és még a nyári törvényhozási szünet előtt meg kellene állapodni a következő hétéves költségvetésről és a gazdasági helyreállítási alapról - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A júliusban kezdődő német soros EU-elnökség programját és a pénteki EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány az EU történetének legnagyobb kihívása, amelyet egyetlen tagállam sem tud megválaszolni egyedül.

Soha nem volt még annyira fontos az összetartás és a szolidaritás, mint most. Csak "együtt és egymásért" cselekedve lehet megbirkózni a kihívással. "Nem lehetünk naívak, az antidemokratikus erők, a radikális, autoriter mozgalmak arra várnak, hogy gazdasági válság legyen", amelyet felhasználhatnak céljaikra - mondta a német kancellár, aláhúzva: a küzdelem a tartós fejlődésért az EU valamennyi térségében "politikai eszköz a populisták és a radikálisok ellen".

A koronavírus-világjárvány drámai következményeivel kapcsolatban a kancellár kijelentette: ezek megkövetelik, hogy az Európai Unió (EU) vállaljon nagyobb felelősséget a globális ügyekben. "A világnak szüksége van Európa erős szavára az emberi méltóság, a demokrácia és a szabadság védelméhez".

A soros elnökség egyik központi témája az EU és Kína kapcsolata. Az ázsiai ország "stratégiai partner", amelyhez valamennyi EU-tagországnak egységesen, közös elvek alapján kell viszonyulnia, mert csak így lehet hatékonyan képviselni az európai értékeket és érvényesíteni az érdekeket. Kínával "nyitott párbeszédet" kell folytatni olyan témákról is, mint az éghajlatvédelem, a jogállamiság, az emberi jogok helyzete és Hongkong jövője.

További súlyponti elem az EU és Afrika kapcsolata - mondta a kancellár, kiemelve, hogy Afrikát nem mindig csak gondok forrásaként, hanem "a jövő kontinenseként" kell kezelni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×