eur:
393.52
usd:
368.35
bux:
66064.86
2024. április 24. szerda György
Dél-koreaiak nézik televízión Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezetőnek, a Koreai Munkapárt első titkárána 2019. december 30-án Phenjanban mondott beszédének közvetítését a szöuli vasúti pályaudvaron 2020. január 1-jén. Kim Dzsong Un közölte: országa rövidesen új hadászati fegyvert fog bemutatni a világnak.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Fontos embereket válthattak le Észak-Koreában

A dél-koreai hatóságok feltételezése szerint leváltották az észak-koreai katonai hírszerzés vezetőjét - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerdán.

Dzsang Kil Szongot tavaly decemberben az 1965-ös születésű Rim Kvang Il tábornok váltotta az észak-koreai katonai hírszerzés élén - derült ki egy kiadványból, amely Észak-Korea legfontosabb tisztségviselőivel foglalkozik. Az észak-koreai állami média egyelőre nem adta hírül Rim kinevezését.

A phenjani katonai hírszerzés tervelte ki a Csonan dél-koreai korvett ellen elkövetett 2010-es torpedótámadást, amelyben 46 tengerész vesztette életét. Az ügynökséget akkoriban Kim Jong Csol vezette, aki később Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tárgyalópartnere volt az észak-koreai nukleáris program megvitatása során. Kimet Dzsang váltotta, miután kinevezték a Korea-közi ügyekkel foglalkozó szervezet élére.

Feltételezhetően leváltották Kim Dzsong Un észak-koreai vezető testőrségének parancsnokát is.

Jun Dzsong Rin helyére Kvak Csang Szik került tavaly áprilisban. Kvak neve tavaly óta egyre gyakrabban bukkan fel az észak-koreai hírekben. Decemberben kinevezték a kormánypárt központi bizottságába.

Kim Jong Csolt tavaly áprilisban Dzsang Kum Csol váltotta a Korea-közi ügyekkel foglalkozó szervezet élén. Phenjani hivatalos körök egyelőre ezt a kinevezést sem erősítették meg, bár a dél-koreai hírszerzés már az előző év elején beszámolt róla.

A szöuli országegyesítési minisztérium által készített, évente frissített ki kicsoda az észak-koreai állami média beszámolói és hírszerzési elemzések alapján készült. A tárca egyik tisztségviselője szerint tavaly az észak-koreai pártvezetés és a kabinet 80 százalékát lecserélték. Szakértők úgy vélik, Kim bizalmasai kinevezésével erősítette meg hatalmát 2019-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Gyengülget a forint, a dollár egyre erősebb

Gyengülget a forint, a dollár egyre erősebb

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×