eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Sok magyar dolgozót tiltottak ki a németek

Súlyos gondokat okozhat a mezőgazdaságban a bevezetett korlátozás.

A koronavírus-járvány megfékezésének érdekébe a német belügyminisztérium megtiltotta a mezőgazdaság szempontjából nélkülözhetetlen szezonális munkavállalók beutazását – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A tilalom – többek között – Magyarországról,Bulgáriából, Romániából és az Egyesült Királyságból, valamint az olyan szomszédos országokból beutazó munkavállalókat érintik, melyekkel újra bevezették a határellenőrzést. A lengyelek és csehek beutazásának tilalmáról nincs szó, de az ő esetükben saját országaik intézkedései teszik lehetetlenné a Németországba történő beutazást. A mezőgazdaságban foglalkoztatott idénymunkások 60 százaléka Romániából, egyharmada Lengyelországból érkezett – emlékeztet a portál. A tilalmat két hónap múlva vizsgálják felül.

Julia Klöckner mezőgazdasági miniszter elismerte, hogy a tilalom a gazdákat különösen érzékenyen érinti. Azt kezdeményezte Horst Seehofer belügyminiszternél, hogy a Németországban tartózkodó menekültekkel próbálják pótolni a kieső munkaerőt, azáltal, hogy megadják a lehetőséget arra, hogy munkavállalási engedély nélkül a mezőgazdaságban dolgozhassanak. A belügyi tárca vezetője a tartományi belügyminiszterekkel egyeztet a kérdésben.

Egy másik javaslat szerint a rövidített munkaidőben foglalkoztatottakat, vagyis az átmenetileg munka nélkül maradtakat vonná be a szamóca, a spárga, a burgonya és a szőlő betakarításába. Erre már 16 ezer érdeklődő jelentkezett, ugyanakkor

csak áprilisban 45 ezer emberre lenne szükség, míg májusban már 75 ezerre.

Felix Prinz zu Löwenstein, a biogazdaságok csúcsszervének (BÖLW) elnöke szerint „a természet nem tart szünetet, és ahhoz, hogy elég élelem kerül a tányérra, most kell a zöldségféléket vagy a burgonyát elvetni, ha nyáron aratni akarunk”. Szintén nagy érdeklődést tapasztal a rövidített munkaidőben foglalkoztatottak, a tanulók, munkát keresők és menekültek részéről, bár az ő foglalkoztatásuk csak akkor oldható meg, ha egyes adózási és társadalombiztosítási szabályokat és előírásokat az átmeneti időszakra megváltoztatnak. Az elkövetkező hónapokban azzal kell számolni, hogy egyre több vállalkozás kényszerül tevékenysége feladására és munkavállalóik egyre nagyobb számban kerülnek át a „munkát keresők” egyre népesebb táborába – tette hozzá az elnök.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×