INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

ausztrália

fegyver

import

szaúd-arábia

Meglepő, melyik ország veszi a legtöbb fegyvert a világon

Meglepő, melyik ország veszi a legtöbb fegyvert a világon

Infostart / MTI

Ausztrália a 2017-es negyedik helyéről jött fel a másodikra 2018-ban.

Ausztrália lett a világ második legnagyobb fegyverimportőre Szaúd-Arábia mögött - áll a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentésében.

Ausztrália az elmúlt években növelte a harci repülőgépek és hajók importját a térségben észlelt fenyegetés közepette.

A fegyverimport listáját továbbra is Szaúd-Arábia vezeti, miközben Kína a 2017-ben elfoglalt hatodik helyről a harmadikra mászott fel 2018-ra. Szomszédja, India a második helyről a negyedikre esett vissza.

A dpa német hírügynökség megjegyzése szerint eközben veszített erejéből az ausztrál kormány arra irányuló szándéka, hogy az ország 2027-re a tíz legnagyobb fegyverexportőr között legyen, mivel a fegyverexport tekintetében a 2017-es 18. helyéről a 25. helyre csúszott vissza tavaly.

"Az ausztrál kormány 200 milliárd dollárt fektet be a védelmi képesség rekord szintű kiépítésébe" - fogalmazott a dpa-nak egy ausztrál védelmi szóvivő egy közleményben. "E csúcskategóriás képességek biztosítása magában foglalja felszerelések és szolgáltatások beszerzését olyan közeli partnerektől, mint az Egyesült Államok, valamint az együttműködést azokkal a vállalatokkal, amelyek fejlesztik Ausztrália ipari képességét" - tette hozzá.

A német hírügynökség megjegyzi, hogy Melissa Price ausztráliai védelmi ipari miniszter a héten az Egyesült Államokba látogat, hogy a helyi fegyveripart népszerűsítse, és több munkahelyet biztosítson az F-35 Joint Strike Fighter nevű programban.

A fegyverexportpiacot továbbra is az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország és Németország uralja, miközben Spanyolország a 2017-es kilencedik helyezéséről az ötödikre ugrott fel 2018-ban.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018