eur:
392.8
usd:
366.39
bux:
66293.8
2024. április 25. csütörtök Márk
Sergio Mattarella olasz államfő sajtóértekezletet tart a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2019. augusztus 22-én. Mattarella bejelentette, hogy augusztus 27-ig ad időt a közös kormány alakításáról egyeztető pártoknak, új kormánytöbbség nélkül választásokat ír ki. Az elnök második napja konzultál a parlamenti pártok vezetőivel egy új kormánytöbbség kialakításáról azt követően, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök lemondott.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Olasz kormányválság: sok mondat, pont nélkül

Az éjszakába nyúló egyeztetés sem tett még pontot az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) közti kormányalakítási tárgyalások végére. Az államfő viszont kedd délutántól újraindítja az utolsó konzultációs kört a parlamenti pártokkal.

Sergio Mattarella augusztus 27-ig adott időt a közös kormány alakításáról egyeztető pártoknak, új kormánytöbbség nélkül választásokat ír ki. Itt van tehát a határidő, konszenzus azonban még nincs.

Az M5S és a PD vezetői mintegy négy órán át egyeztettek hétfő éjszaka a római kormánypalotában. A találkozón az M5S-t Luigi Di Maio, a párt vezetője képviselte, jelen volt Giuseppe Conte, a kedden lemondott miniszterelnök, a PD-delegációt pedig a főtitkár, Nicola Zingaretti és helyettese, Andrea Orlando alkotta.

A tárgyalás kedd délelőtt folytatódik, és korábbi bejelentés szerint a PD estére hívta össze a kormányalakításról döntő vezetőségi ülését.

  • Az M5S-hez közeli, Il Fatto Quotidiano című napilap szerint a két párt már megállapodott: a PD engedett az M5S követelésének, hogy ismét Giuseppe Conte legyen a kormányfő.
  • A balközép La Repubblica úgy vélte, hogy az M5S-PD kormány még meg sem alakult, de a két párt máris hevesen vitázik; az M5S a miniszterelnöki és a miniszterelnök-helyettesi posztot is magának követeli, valamint a nagyobb súlyú tárcákat, köztük a belügyminisztériumot, amelyet - a Liga vezetője, Matteo Salvini után - Luigi Di Maio akarja átvenni.
  • Más források szerint a belügyminisztérium élére ismét a PD politikusa, Marco Minniti, a tárca volt vezetője kerülhet vissza, aki 2017 nyarán magatartási kódexet vezetett be a földközi-tengeri civilhajók számára.

Sajtóértesülések szerint az M5S azt szorgalmazza, hogy a PD bólintson rá egy második Conte-kormányra, és a közös programot majd később kidolgozzák. "A PD döntsön Contéról, az M5S türelme nem végtelen" - idézi a sajtó Luigi Di Maiót.

A PD viszont mindenekelőtt közös kormányprogramban akar megállapodni, azon belül főleg az ősszel esedékes költségvetési időszak döntéseiről. "Még nincs megállapodás, ami a költségvetést illeti" - állították PD-források.

A miniszteri bársonyszékek szétosztásában sincsen egyetértés

Az M5S az eddig a Ligával alkotott kormány mintájára Giuseppe Conte mellett két miniszterelnök-helyettest akar látni, a PD azonban változtatást sürget a kormány kialakításában éppúgy, mint az eddigi politikai-pénzügyi programban.

A jobbközép Libero című lap szerint az M5S-PD közti játszma győztesének a PD "háttérszárnyát" vezető Matteo Renzi volt PD-főtitkár és 2016-ban megbukott volt miniszterelnök számít. Matteo Renzi szorgalmazta ugyanis a PD és az M5S közti kormányalakítást két nagy vetélytársa, Matteo Salvini és Nicola Zingaretti megállítására: az új kormánnyal Renzi elkerüli, hogy meg kelljen méretnie magát a választásokon Matteo Salvinivel, Zingarettit pedig Renzi számításai szerint csak gyengítheti a közös kormányzás az M5S-szel.

Sergio Mattarella államfő kedd délután indítja újra az újabb konzultációt a parlamenti pártokkal: elsőként telefonon Giorgio Napolitano volt államfővel beszél, majd egymás után a felsőház és az alsóház elnökét, valamint a legkisebb frakciók delegációt fogadja. Szerda délután következik a PD, a Liga és végül az M5S delegációja. Ha a kormányalakítás megvalósul, az új kormányfő és csapata már csütörtökön leteheti esküjét, pénteken pedig bizalmat kérhet a római parlamentben.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×