eur:
394.36
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Washington, 2018. április 11.Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatója a washingtoni törvényhozás épületében a Capitoliumban 2018. április 11-én, a kétnapos kongresszusi meghallgatásának második napján. Március közepén a londoni székhelyű Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég vezérigazgatóját felfüggesztették állásából a The New York Times című amerikai és a The Guardian című brit napilap egyidejűleg közölt feltáró riportja után, amely szerint a cég több tízmillió Facebook-profilt használhatott fel a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. Az előző napona  szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatáson Zuckerberg kifejtette, hogy a vállalat olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek segítségével sikerült beazonosítani és eltávolítani hamis profilokat. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: MICHAEL REYNOLDS

Óriásbírság lett a Cambridge Analytica botrány egyik következménye

Ötmilliárd dollár (1462,5 milliárd forint) pénzbüntetést kell megfizetnie és felül kell vizsgálnia a felhasználók személyiségi jogaival kapcsolatos szabályozását a Facebook közösségi portálnak - közölte szerdán az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC). A Cambridge Analyticát is eljárás alá vonták.

A bírság a legmagasabb összegű, amelyet valaha is kiszabtak egy technológiai vállalatra a fogyasztók személyiségi jogainak megsértése miatt - tette hozzá az FTC.

A Facebook ügyében tavaly kezdődött a vizsgálat, amely feltárta, hogy akár 87 millió felhasználó adataihoz is hozzáfért a Donald Trump amerikai elnök 2016-os kampányában dolgozó Cambridge Analytica londoni székhelyű tanácsadó cég.

A személyiségi jogokra vonatkozó új szabályozás keretében az FTC elrendelte, hogy a Facebook állítson fel független személyiségi jogi bizottságot, amelynek meg kell akadályoznia, hogy Mark Zuckerberg, a közösségi portál vezérigazgatója "korlátlan ellenőrzést" gyakoroljon a személyiségi jogokkal kapcsolatos döntések terén.

A szabályozásnak javítania kell az adatfelhasználás átláthatóságán is, így például a Facebooknak egyértelműen el kell számolnia azzal, mire használja fel az arcfelismerő technikát, és meg kell szereznie hozzá a felhasználók beleegyezését.

A szabályozás megtiltja a Facebooknak, hogy más szolgáltatások jelszavait kérje a regisztráláskor, és reklámcélokra használja fel a biztonsági okokból kért telefonszámokat.

A szabályok értelmében a Facebooknak fokozottabban kell felülvizsgálnia a harmadik felek alkalmazásait, így nem léphet üzleti kapcsolatba olyan alkalmazásfejlesztőkkel, amelyek nem tartják be az adatkezelési szabályokat vagy nem tudják megindokolni, miért van szükségük a felhasználó adataira.

A Facebook 2019 első negyedévében már félretett 3 milliárd dollárt az adatkezelési botrány miatt várható büntetés kifizetésére.

A cég 100 millió dollárt költ az Értékpapír- és Tőzsdebizottsággal (SEC) közös vizsgálatra is - közölte Zuckerberg a Facebookon közzétett közleményében. A tőzsdefelügyelet azzal vádolta meg a közösségi portált, hogy túl későn tájékoztatta a befektetőket a Cambridge Analyticával kapcsolatos adatvédelmi botrányról.

Zuckerberg hozzátette, hogy a Facebook kész "nagyobb szerkezeti változtatásokat" végrehajtani a termékeit, illetve a cég működtetését illetően.

Az FTC szerdán azt is bejelentette, hogy a Cambridge Analytica ellen is folytat eljárást. A cég volt főnöke és a Facebook-felhasználók adatait begyűjtő alkalmazás fejlesztője egyaránt vállalták, hogy elfogadják a jövőbeli üzleti tevékenységük korlátozására és az általuk begyűjtött bármilyen személyes adat törlésére, illetve megsemmisítésére vonatkozó rendelkezéseket. A cég egyébként csődöt jelentett.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 19:20
×
×
×
×