INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

ep-választás 2019

lengyelország

mateusz morawiecki

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a V4+Ausztria csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2018. június 21-én.

Konzervatív győzelem Lengyelországban

Infostart / MTI

A Jog és Igazságosság (PiS) győzelme az európai parlamenti (EP) választáson bizonyítja, hogy a lengyelek nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is akarnak változást - kommentálta az előre jelzett választási eredményt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a Twitter közösségi honlapján történelminek minősítette a lengyel kormánypárt EP-választási eredményét.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a párt választási stábjában mondott beszédében fontosnak nevezte az elért eredményt, egyúttal "óriási kihívásnak" nevezte az ősszel esedékes lengyel parlamenti választást, amely során - mint mondta - eldől Lengyelország jövője.

"Mi vagyunk a lengyel szuverenitás, a lengyel függetlenség, a felfelé ívelő fejlődés garanciája" - jelentette ki Kaczynski.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) részvételével megalakított széles pártszövetség, az Európai Koalíció (KE) jelzett második helyezetére reagálva, Grzegorz Schetyna, a PO elnöke nagy sikernek minősítette a KE összeállítását. Az ellenzék egyesítése "csak az út eleje" - jelentette ki.

A becsült részvételi arány a lengyel EP-választáson 43 százalékot tett ki, ami közel kétszer annyi, mint az előző, 2014-es EP-választáson (24 százalék).

  • A PiS 42,4,
  • a KE 39,1 százalékos

eredményt ért el az exit pollok szerint.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018