eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Donald Trump amerikai elnök (b2), Theresa May brit miniszterelnök (j2), Orbán Viktor magyar (b3), Antonio Costa portugál miniszterelnök (b), Klaus Iohannis román elnök (j3) és Katrin Jakobsdottir izlandi miniszterelnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének első napján, 2018. július 11-én.
Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Donald Trump amerikai elnök,Orbán Viktor kormányfő, Antonio Costa portugál miniszterelnök (b) a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének első napján, 2018. július 11-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Új fejezetet nyithat Orbán Viktor washingtoni látogatása a korábbi nagykövet szerint

A magyar kormányfő és Donald Trump amerikai elnök tárgyalása Magyarország egy évtizedig tartó magas szintű diplomáciai elszigetelésének végét jelenti - írta a Washington Times. 2010-es megválasztása óta először tárgyal az amerikai elnökkel a Fehér Házban Orbán Viktor.

A csúcstalálkozót, amelyre az amerikai elnök meghívására érkezik az Egyesült Államokba a magyar kormányfő, amerikai keleti-parti idő szerint hétfőn kora délután (magyar idő szerint este 8 órakor) tartják.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a Fehér Ház sajtószóvivőjének május 7-én kiadott közleménye szerint: "Az Egyesült Államok és Magyarország közötti nagy múltra visszatekintő kapcsolatok jegyében az Elnök és a Miniszterelnök

az együttműködés elmélyítésének különböző módjait tárgyalja majd meg olyan területeken, mint a kereskedelem, az energia és a kiberbiztonság.

NATO-szövetséges országok vezetőiként azokat a lehetőségeket is feltérképezik, amelyek segítségével eleget tehetnek országaikkal kapcsolatos számos nemzetbiztonsági kötelezettségüknek, valamint megünnepelik Magyarország NATO-tagságának 20. évfordulóját."

Az amerikai sajtó is foglalkozik a csúcstalálkozóval, A Washington Times hasábjain April Foley, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete egyebek között arról ír, hogy Orbán Viktor miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, és Magyarország amerikai barátai örülnek a találkozónak Donald Trump elnökkel.

A publicisztika hangsúlyozza:

Orbán Viktor kormányfő látogatása Magyarország egy évtizedig tartó magas szintű diplomáciai elszigetelésének végét jelenti.

Korábban Kiszelly Zoltán politológus az M1-en arról beszélt, hogy a megbeszélésen fegyvervásárlásról is szó lehet, mert Magyarország a legmodernebb megvásárolható fegyverekben érdekelt védelme biztosításáért és a NATO-n belüli nagyobb szerepvállalásáért.

A szakértő úgy véli, Donald Trump amerikai elnök fel szeretné értékelni Magyarországot és Orbán Viktor miniszterelnök politikáját az európai parlamenti (EP-) választások előtt ezzel a találkozóval.

Magyarics Tamás politológus szintén az M1 aktuális csatornán azt mondta, a találkozó jól illeszkedik a magyar miniszterelnök utóbbi időben folytatott magas szintű megbeszéléseinek sorába. Az elemző úgy fogalmazott, hogy az Orbán kormánnyal szembeni 2010-2016 közötti amerikai külpolitika abnormális volt, hiszen a viták ellenére Amerika és Magyarország szövetségesek:

a NATO-ban Magyarország mindig nagyon szolidáris partnere volt Amerikának Oroszországgal szemben.

Magyarics Tamás szerint a mostani találkozó üzenete az, hogy Magyarország és az Egyesült Államok elég sok kérdésben ugyanazon állásponton vannak, többek között a migráció kezelésének és a nemzetállamok megerősítésének témájában is.

A Magyarország és Amerika közötti lehetséges kereskedelmi kapcsolatokról és befektetésekről a szakértő azt mondta, Európával kapcsolatban az amerikaiak általában attól tartanak, hogy a kínaiak "hátsó kapukon" keresztül megpróbálnak pozíciókat szerezni. Kelet-Közép-Európa nyitott lenne a kínai befektetésekre, de ez a régió egyelőre nem a legprominensebb helyett foglalja el a kínai kereskedelmi kapcsolatokat nézve.

A Direkt36 oknyomozó portál úgy tudja, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Cornstein az amerikai republikánus képviselők Magyarországon tartózkodó munkatársainak tartott szűk körű előadáson pár hete arról beszélt, hogy

csillagászati árú fegyverüzlet készül Magyarország és Amerika között, és az energetikai tárgyalások is jól haladnak.

A nagykövet azt állította, hogy Magyarország hamarosan jelentősen csökkentheti függését az orosz gázbehozataltól, mert jól haladnak a tárgyalások arról, hogy Magyarország gázt vásároljon az amerikai ExxonMobil nevű cég romániai tengeri gázmezőiről, illetve a horvátországi krki tengeri terminálból amerikai cseppfolyósított palagázt.

A nagykövet állítólag arról is beszélt, hogy egy egymilliárd dolláros (közel 290 milliárd forint) nagyságrendű üzletet terveznek hamarosan bejelenteni, amelyet a repülőgépeket gyártó Lockheed Martinnal kötne Magyarország, emellett pedig folynak a tárgyalások egy szintén egymilliárd dollár körüli védelmi beszerzésről. Ezt a céget a nagykövet nem nevezte meg, de a Direkt36 forrása szerint a rakétagyártó Raytheonról van szó.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert hivatalában, a Karmelita kolostorban 2019. február 11-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert hivatalában, a Karmelita kolostorban 2019. február 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Februárban Budapesten tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, akit Orbán Viktor a hivatalában fogadott. A megbeszélésen, amelyen a védelmi együttműködési megállapodásról és az Oroszországgal, valamint Kínával való viszonyról is szó volt, részt vett Szijjártó Péter külügyminiszter is. Közös sajtótájékoztatójukon Mike Pompeo úgy fogalmazott: Magyarország a külpolitikáját mindig a kölcsönös tiszteletre alapozta, és elvi kérdésnek tekintette, hogy megvétózzon minden európai döntést, amely az Egyesült Államok szuverén külpolitikai döntéseit bírálja.

"A külpolitikánk lehetővé teszi, hogy őszinték legyünk"

- mondta, hozzátéve, ezért megvitathattak olyan témákat is, mint az Oroszországhoz fűződő viszony, a kínai gazdasági térnyerés és a magyar-ukrán kapcsolatok.

A tárgyaláson szó volt a két ország védelmi együttműködési kereteit rögzítő 1997-es megállapodásról, amelyet modernizálni kell. Szjjártó Péter akkor a Mike Pompeoval tartott közös sajtótájékoztatón egyebek mellett elmondta, hogy a két ország között fontos tárgyalások folynak beszerzésekről, így a közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerről is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×