INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

szíria

irak

iszlám állam

donald trump

Irak és Szíria végleg összeállt az Iszlám Állam ellen

Irak és Szíria végleg összeállt az Iszlám Állam ellen

Infostart / MTI

Donald Trump szíriai csapatkivonása után eljöhet a terrorszervezet alkonyának időszaka.

Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap engedélyt adott Iraknak arra, hogy a jövőben további engedélyeztetés nélkül csapást mérjen az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre Szíria területén - jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség.

Irak korábban már többször mért csapást Szíriában a szélsőségesek állásaira, de eddig minden alkalommal meg kellett várnia, míg Damaszkusz jóváhagyja a műveletet.

Ádel Abdul-Mahdi iraki kormányfő szombaton levélben fordult Aszadhoz, hogy a két ország szorosan működjön együtt a terroristák elleni küzdelemben.

Az Iszlám Állam a korábbi években Irak és Szíria jelentős részét elfoglalta, és 2014-ben kikiáltotta a saját "kalifátusát".

A terroristák iraki területeit Bagdadnak már sikerült visszafoglalnia, és a terrorszervezet Szíriában is elveszítetette területei nagyrészét, de a polgárháborús ország keleti részén még ellenőrzése alatt tart egy zárványt.

Donald Trump amerikai elnök a minap jelentette be, hogy a Szíriában harcoló mintegy 2000 amerikai katonát kivonják, mert az Iszlám Államot sikerült legyőzni.

A Washington támogatását élvező, Szíriai Demokratikus Erők nevű kurd vezetésű milícia emiatt aggodalmának adott hangot, mert attól tartanak, hogy az Iszlám Állam ismét erőre kap. A kurdoknak amiatt is van okuk az aggodalomra, mert félő, hogy az Egyesült Államok kivonulásával az őket terroristának tekintő Törökország tör majd nagyobb szerepre a térségben.

Elemzők szerint Trump döntése a kivonulásról Damaszkuszon kívül az Aszad-rendszer két legjelentősebb támogatójának, Moszkvának és Teheránnak kedvez.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018