eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla

Újabb medvét lőhetnek ki Erdélyben

A bukaresti környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta annak a medvének a kilövésére vonatkozó kérelmet, amelyik a múlt hét végén súlyosan megsebesített egy férfit Csíkszentkirályon - közölte Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség helyettes főfelügyelője.

A bocsos anyamedve az utóbbi két év legsúlyosabb sérüléseit okozva támadt rá múlt pénteken egy 53 éves férfira, aki Csíkszentkirály határától mintegy 800 méterre egy kaszálón a szénát készítette elő bálázásra.

Szép Róbert elmondta, hogy a kilövési engedély az anyaállatra vonatkozik, a bocs visszavadító központba kerül, és amikor olyan korba kerül, hogy el tudja már látni magát, szabadon engedik.

Az MTI kérdésére azt is közölte: a minisztériumba nem érkezett be arra a medvére a kilövési kérelem, amelyik egy héttel ezelőtt Csíkkarcfalván támadt emberre. A környezetvédelmi szakember megjegyezte, a minisztérium általában jóváhagyja az emberre támadó medvék kilövését, de a dokumentációhoz a sérült orvosi papírjait is csatolni kell, és ezeket nem mindig könnyű beszerezni.

A Székelyföldi Hargita megyében - Borboly Csaba önkormányzati elnök keddi bejelentése szerint - 16 embert sebesített meg 2018-ban medve. Múlt héten két férfi került kórházba medvetámadások következtében.

Romániában gyakorivá vált, hogy medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

Tavaly a környezetvédelmi minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztériumi engedéllyel ki lehet lőni vagy áttelepíteni a veszélyes állatokat.

Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány, a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×