INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

szijjártó péter

külföld

türk

külügyminiszter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a türk-nyelvű országok együttműködési tanácsának külügyminiszteri szintű tanácskozásán a kirgiz fővárosban, Biskekben 2018. szeptember 2-án.

Magyarország megfigyelői státust kapott a Nemzetközi Türk Akadémiában

Infostart / MTI

A türk népek történelmét kutató, turkológiai kutatásokat végző nemzetközi intézmény munkájában ezentúl magyar kutatók is részt vehetnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részt vett Biskekben, a kirgiz fővárosban a türk-nyelvű országok együttműködési tanácsának külügyminiszteri szintű tanácskozásán.

A szervezet hétfőn tartja államfői és kormányfői tanácskozását. Ennek előkészítéseként zajlott vasárnap a külügyminiszteri ülés. Az együttműködési tanácsban való magyar megfigyelői részvételről hétfőn döntenek, ennek előszobájaként hagyták jóvá a külügyek vezetői vasárnap Magyarország megfigyelői státusát a Nemzetközi Türk Akadémiában - emelte ki a magyar diplomácia irányítója.

A tudományos és kulturális kutatást, valamint együttműködést segítő Nemzetközi Türk Akadémiát 2012-ben hozta létre Kazahsztán, Törökország, Azerbajdzsán és Kirgizisztán.

Szijjártó Péter kifejtette, a részvétel a Nemzetközi Türk Akadémia munkájában azt jelenti, hogy

a türk népek történelmét kutató, turkológiai kutatásokat végző nemzetközi intézmény munkájában ezentúl magyar kutatók is részt vehetnek.

Hozzátette, Magyarország álláspontja egyértelmű abban, hogy Európa számos kihívással néz szembe. Annak érdekében, hogy az ország megfeleljen ezeknek a kihívásoknak, szükség van az együttműködésre azokkal az országokkal, amelyek akár gazdasági, akár energetikai vagy biztonsági szempontból Európa segítségére lehetnek.

Gázszállítás és biztonság

Törökország hamarosan a világ tíz legnagyobb gazdasága közé kerül, a közép-ázsiai térség pedig dinamikusan fejlődik. Ezen felül a közép-ázsiai térségből számíthat Európa újabb gázszállítmányokra, amelyet Törökországon keresztül juttatnának el. Az ehhez szükséges építkezést Törökországban már megkezdték.

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, biztonsági szempontból is fontos az együttműködés a térséggel. A régió országai ugyanis gátat szabhatnak a terrorizmus alapját adó, Európát is fenyegető eszméknek. A gazdasági együttműködés tekintetében ezek az országok segíthetnek abban, hogy Európa és a kontinens keleti szomszédsága között hatékony együttműködés épüljön ki.

Ezek az országok nagyra becsülik Magyarországot. Úgy tekintenek rá, hogy büszke történelmére, örökségét és hagyományait ápoló állam, amelynek örökségében ott vannak a keleti gyökerek. Ezt szem előtt tartva a türk-nyelvű országok egyre szorosabbá fűzik együttműködésüket Magyarországgal.

Biskekben vasárnap nyitják meg a III. Nomád Világjátékokat, Magyarország 36 fős küldöttséggel vesz részt a hagyományőrző eseményen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Nyitókép: MTI / KKM / Mitko Stoichev
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018