INFORÁDIÓ 
2020. január 21. kedd
Ágnes

gyász

john mccain

szenátor

Washington, 2017. július 20.2017. július 11-én készült kép John McCain arizonai republikánus szenátorról a szenátus fegyveres erőket felügyelő bizottsága előtti meghallgatásán Washingtonban. A 80 éves politikusnál a rosszindulatú agydaganatok egyik agresszív formáját diagnosztizálták 2017. július 19-én. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Meghalt John McCain

Infostart / MTI

Meghalt 81 éves korában az agydaganatban szenvedő John McCain arizonai republikánus szenátor - közölte hivatala szombaton.

"III. John Sidney McCain szenátor 2018. augusztus 25-én hunyt el délután 16 óra 28 perckor. A szenátorral volt halálakor felesége, Cindy és családjuk. Hatvan éven keresztül, haláláig hűségesen szolgálta az Amerikai Egyesült Államokat" - áll a közleményben.

"A szívem megtört. Annyira szerencsés vagyok, hogy átélhettem azt a kalandot, hogy szerethettem ezt a lenyűgöző férfit 38 éven át" - írta Cindy McCain a Twitteren. "Úgy halt meg, ahogy élt, a saját feltételei szerint, a szerettei körében, azon a helyen, amelyet a leginkább szeretett" - tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök szintén a Twitteren reagált John McCain halálhírére. "Mély együttérzésem és tiszteletem John McCain szenátor családjának" - írta az elnök.

"Egy olyan embert veszítettünk el, aki rendíthetetlenül képviselte országunk legjobb eszméit" - mondta James Mattis védelmi tárcavezető.

Barack Obama és George W. Bush volt elnökök mellett több vezető amerikai politikus is kifejezte részvétét. Obama szerint egykori riválisával osztották azt a nézőpontot, hogy az Egyesült Államok "olyan hely, ahol minden lehetséges - az állampolgárság pedig a mi hazafias kötelezettségünk, hogy ez mindörökké így is maradjon". "Kevesek estek át olyan próbatételeken, mint John egykor, vagy kellett olyan bátorságot mutatniuk, mint neki. De mindannyian törekedhetünk arra a bátorságra, hogy a közös jót helyezzük saját érdekeink fölé" - tette hozzá Obama.

A vietnami háború veteránját, aki 2008-ban alulmaradt Barack Obamával szemben az amerikai elnökválasztáson, egy éve kezelték az agydaganat gyógyíthatatlan és agresszív formájával, glioblasztómával.

McCain családjának pénteki közlése szerint orvosai a szenátor kérésére abbahagyták a kezelést.

John McCain nem mondott le szenátori megbízatásáról, de tavaly december óta már nem vett részt a törvényhozási munkában, napjait arizonai otthonában és kórházban töltötte. 2018 májusában The Restless Wave címmel memoárt jelentetett meg.

A katonacsaládban született McCain először vadászpilóta volt, majd a vietnami háborúban megsebesült és hadifogságba esett. Öt év múltán, a háború végén szabadult ki, és a hadifogság - elemzők szerint - meghatározta későbbi politikusi karrierjét. Évtizedeken át képviselte Arizona államot a kongresszusban, először 1983-tól a képviselőházban, 1987-től pedig a szenátusban.

John McCain utolsó éveiben Donald Trump amerikai elnök befolyásos bírálójának számított. A többi között pellengérre állította a szintén republikánus párti Trumpot a júliusban Helsinkiben Vlagyimir Putyinnal közös sajtótájékoztatója miatt, amelyet az emberemlékezet egyik legszégyenletesebb fellépésének nevezett egy amerikai elnök részéről. Úgy fogalmazott, hogy Trump "nem csak képtelen volt, de nem is akart szembe szállni Putyinnal".

McCain családjához közeli források szerint az amerikai elnököt nem hívják meg a temetésre.

Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018