INFORÁDIÓ
2021. február 25. csütörtök
Géza

kína

születésszabályozás

gyerek

demográfia

Kína azt kéri, hogy szüntessék meg a demográfiai időbombát

Kína azt kéri, hogy szüntessék meg a demográfiai időbombát

Infostart

Kínában 1979-ben vezetették be a szigorú, csak egy gyermeket engedélyező családtervezési politikát, hogy lassítsák a népességnövekedés ütemét, de a rossz demográfiai folyamatok miatt 2015-ben lazítottak a szigorú szabályokon. A kínai egészségügyi hatóságok tanulmányozzák a gyermekek születését ösztönző pénzügyi ösztönzők lehetőségét, jelentette be a helyi média, miután nemzetgazdasági szinten komoly munkaerőhiány alakult ki.

Kínában az egykepolitika 36 év után véget ért 2015-ben, miután a Kínai Kommunista Párt eltörölte a két gyereket vállaló családokat sújtó szankciókat.

Az egykepolitikát eredetileg azért vezették be 1979-ben, hogy megakadályozzák Kína túlnépesedését. Az ázsiai állam lett a világ legnépesebb országa, ugyanakkor az állami születésszabályozásnak számos hátulütője is van, amelyek közül

a legveszélyesebb az, hogy menthetetlenül eltorzult Kína korfája.

A Nemzeti Statisztikai Iroda adatai szerint tavaly a születések száma a 2015-ös intézkedések ellenére is 3,5 százalékkal, 17,2 millióra esett vissza - írja a Bloomberg.com. Ezen kívül komoly munkaerőhiány alakult ki, és a sok szülő aggódik a további gyermekek felnevelésének költségei miatt.

A kínai Országos Egészségügyi Bizottság szakértőket szervezett, hogy adókedvezményeket és más előnyöket találjanak a gyermekek költségeinek csökkentése érdekében.

A kutatás szerint a kínai politikai döntéshozók úgy vélik, hogy drámaibb fellépésre lenne szükség ahhoz, hogy a demográfiai csökkenést megszüntessék. A Bloomberg News májusban jelentette be, hogy Kína szándékában áll eltörölni minden, a családok gyerekvállalását korlátozó szabályzást, amellyel aztán csökkenthetnék az ország öregedési ütemét.

Erre a bejelentésre a kínai gyerekjáték- és bébiétel-iparban érdekelt cégek részvényei rekordmagasságba törtek.

Kína már napjainkban is a világ egyik legfontosabb gyerekáru-piacának számít: ez a szektor 2016 ősze és 2017 nyara között 19,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, ami 11 százalékos növekedést jelent.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018