eur:
394.41
usd:
370.09
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Róma, 2018. május 21.2018. március 1-i kép Giuseppe Conte 54 éves olasz jogászról egy politikai rendezvényen Rómában. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt vezetője május 21-én bejelentette, hogy az M5S és a Liga Contét javasolja közös miniszterelnök-jelöltként. (MTI/AP/Alessandra Tarantino)
Nyitókép: Alessandra Tarantino

Egész Európát megrengető döntés jöhet Olaszországban

Olaszországban várhatóan holnap alakul meg az új kormány. Aggódnak az EU nagy államai, hogy egy, a politikában járatlan ember kerül Olaszország élére, a két szövetséges párt pedig olyan költekezésbe kezd - és esetleg mégis kilép az eurózónából -, ami veszélybe sodorja Olaszország és az EU stabilitását. Az InfoRádióban Németh Zoltán kérdezte a téma szakértőjét, Szomráky Béla újságírót.

Hétfőn az olasz politikai gyakorlattal ellentétben Sergio Mattarella olasz államfő nem hívatta azonnal magához Giuseppe Contét és így nem döntött arról, hogy kinevezésével az európai országokra "frászt hozó" gazdasági és költségvetési tervekkel jelentkező koalíciós tervekre rábólint-e. Inkább kedden még Roberto Ficóval, a képviselőház és Maria Elisabetta Alberti Casellatival, a szenátus elnökével egyeztet.

A kormányfőjelölt, Giuseppe Conte eddig csak szőrmentén foglalkozott politikával, és bár részt vett a program kialakításában, és körülbelül 5 éve foglalkozik politikával, de sosem vett részt fontos politikai döntések meghozatalában - emelte ki Szomráky Béla Olaszország-szakértő.

Azt senki sem tudja, hogy a kormányt pontosan ki fogja vezetni - mutatott rá Szomráky. Formailag az 54 éves Giuseppe Conte firenzei magánjogi professzor, akit politikai vezetőnek neveznek, tehát nem szakértői kormányt hoznak létre, ahogy Mattarella tette volna.

A két koalíciós párt, az Öt Csillag Mozgalom és a Liga vezetője azt mondja, hogy Conte személyében találták meg a szintézist, "ő egyesíti a két pártot, és a legjobban tudja majd a két párt elég különböző programjának összevasalásából létrehozott szövetet képviselni és érvényre juttatni."

Nem biztos, hogy letettek az eurózónából való kilépésről

"Aggódik Berlin, Brüsszel és Párizs is, már-már a nyílt beavatkozás látszatát keltő nyilatkozatokat tesznek"

- hívta fel a figyelmet a szakértő. Habár az eurózónából való kilépés tervét - legalábbis formailag - visszavonták, de úgy tűnik, továbbra is terv az euró faképnél hagyása: azt a nagy múltú, kormányzati tapasztalattal is rendelkező Paolo Savonát jelölték kincstárügyi miniszternek, aki szerint az euró csak egy hurok Olaszország nyakán, és mielőbb meg kellene szabadulni tőle.

Sokakat sokkoló tervek

Történt néhány nagyon látványos bejelentés Szomráky Béla szerint. Ilyen volt például "a francia-olasz nagysebességű vasút építésének felfüggesztése (a kivitelezés félkész állapotban van, a francia része már megépült), a nyugdíjsávokat rendező törvény megváltoztatása, és - legalábbis a bejelentés szintjén - elkezdenek azon dolgozni, hogy bevezethető legyen az állampolgári jogon járó jövedelem" - sorolta a szakértő. Hozzátette: ez utóbbinak

"őrült költségei vannak": körülbelül 50 milliárd euró, a magyar GDP több mint 30 százaléka.

A szakértő szerint a koalíciós pártok próbálják megnyugtatni az európai országokat azzal, hogy Olaszországot szeretnék fejlődő pályára lőni és a gazdasággal nem lesz semmi gond. Időközben azonban

a Facebookon olyan közlések olvashatók a két párt részéről, melyek szerint a megszorításokba, az európai megkötöttségekbe és a migrációba csak belehalni lehet.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy az olasz választók számára ismeretlen ember kerül a kormány élére.

  • Ez történt 2011-ben a közgazdász Mario Montival vagy
  • 2013-ban a balközép politikus Enrico Lettával, és
  • a 2014-ben miniszterelnöknek kinevezett Matteo Renzi firenzei polgármester sem volt előtte országosan vagy külföldön ismert.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×