eur:
393.09
usd:
367.01
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Keményen szortíroznak a közösségi oldalak

Több mint nyolcmillió videót távolított el a YouTube tavaly az utolsó negyedévben - olvasható a videomegosztó hivatalos blogjának egy keddi bejegyzésében. A Facebook pedig 2018 első negyedévében több százezer, az Iszlám Államhoz és az al-Kaida terrorszervezetekkel kapcsolatos bejegyzést törölt.

Az YouTube által eltávolított nyolcmillió videó többsége spam volt, vagy úgynevezett felnőtt-tartalom. A törölt mennyiség a portál teljes nézettségének ezrelékekben kifejezhető hányadát jelenti a vizsgált időszakban. A kidobott videók közül 6,7 milliót az erre a célra fejlesztett szoftver jelölt meg gyanúsként. A 6,7 millió 76 százalékát még az előtt törölték, hogy akár egyetlen felhasználó is megnézte volna.

Tavaly év elején az erőszakos extrémista tartalom miatt megjelölt és eltávolított videók 8 százalékát látta tíznél kevesebb felhasználó a törlés előtt. A portál júniusban vezette be a gépi tanuláson alapuló szoftvert a gyanús videók megjelölésére. Jelenleg az erőszakos extremizmus miatt törölt videók több mint felét látja tíznél kevesebb felhasználó az eltávolításig.

A Youtube-szoftver egy adatbank alapján "tanul", amelyben már ismert és törölt videókat tárolnak. A gépi tanulás eközben egyre több videotartalmat elemez önállóan, hogy kiválogassa közülük a problémásakat, és megjelölje őket megvizsgálandóként. A végső döntést a Google munkatársai hozzák meg a legtöbb esetben.

A vizsgált negyedévben az emberek által bejelentett videók 30 százalékában szexualitással kapcsolatos tartalom, 27 százalékában spam vagy hamis adatok voltak. Terrorpropaganda miatt 491 ezer videót vizsgáltak meg, ezek két százaléka emberi bejelentésre történt. A legtöbb bejelentés sorrendben indiai, amerikai, brazíliai, oroszországi és németországi felhasználóktól érkezett.

A Facebookon összesen 1,9 millió bejegyzést távolítottak el vagy láttak el figyelmeztetéssel - ez kétszer annyi, mint az azt megelőző negyedévben. Az esetek túlnyomó többségében - 99 százalékában - nem a felhasználók jeleztek problémát, hanem egy szoftver, illetve a vállalat saját ellenőrei vették észre a szélsőséges tartalmakat. Egy-egy ilyen jellegű bejegyzés átlagosan kevesebb mint egy percig volt látható a közösségi oldalon.

A Facebookon megjelenő szélsőséges bejegyzések felfedezésére az amerikai vállalat külön csapatot alkalmaz, amely kifejezetten a terrorizmushoz köthető tartalmak felkutatására összpontosít. A csapat létszáma tavaly június óta 150-ről 200-ra emelkedett, és várhatóan tovább fog bővülni.

A több mint kétmilliárd regisztrált felhasználóval rendelkező Facebookot olykor az a bírálat éri, hogy túlságosan szigorúan jár el az általa ízléstelennek vagy erőszakosnak megítélt képek és videók eltávolítása során. A vállalat most megígérte, hogy a felhasználóknak lehetőségük lesz "fellebbezni" a döntések ellen. Ez a lehetőség már az év folyamán elérhető lesz, első körben a szexualitással, a gyűlöletkeltéssel vagy a durva erőszak ábrázolásával kapcsolatos tartalmak esetében - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Siobhan Cummiskey, a Facebook munkatársa. Eddig a felhasználók csak a profilok letiltása miatt tehettek panaszt, az egyes bejegyzésekkel kapcsolatban nem.

Március közepén a Facebook elismerte, hogy hiba csúszott a rendszerbe, amikor egy időre letiltottak egy hirdetést, amelyben Eugene Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festménye is látható volt. A XIX. századi festő híres képén egy fedetlen mellű nő - a szabadság szimbolikus alakja - egy francia zászlót emel a magasba.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×