eur:
404.57
usd:
374.19
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Tüzet olt a kamatvágással az angol jegybank

Hatalmas meglepetésre a vártnál jóval nagyobb mértékben, másfél százalékponttal csökkentette az irányadó kamatlábat az angol központi bank. A Bank of Englandre hatalmas nyomás nehezedett, mivel a brit gazdaság az egyik legnagyobb elszenvedője Európában a hitelválságnak.

Három százalék - 1955 óta nem volt ilyen alacsony az irányadó kamatláb Nagy-Britanniában, mint most. A Bank of England az elmúlt hónapokban alkalmazott apró lépések taktikáját feladva egy lépésben másfél százalékponttal csökkentette a kamatlábat. Mindennek a hitelválság és a nyomában érkező recesszió az oka.

A pénzügyi kultúrájában az Egyesült Államokkal rokonságot mutató szigetország különösen megszenvedte a nemzetközi hitelválságot: a bizonytalanság és a pénzügyi szektor hatalmas mértékű elbocsátásai miatt az egy évvel ezelőttihez képest például közel negyedével visszaestek az új autók eladásai, ami közvetlenül befolyásolja a nagy-britanniai gyárakkal rendelkező japán autógyárakat, és így közvetve azok beszállítóit - még Magyarországon is.

A csökkenő eladások miatt a cégek a termelés visszafogására és elbocsátásokra készülnek, ami visszaveti a fogyasztást. A brit kormány több tízmilliárd dolláros mentőcsomaggal tartja talpon az ország legtöbb bankját, és mivel az ország gazdasága az elmúlt évtizedekben nagy mértékben éppen a fogyasztásra épült, a kamatlábcsökkentéssel próbálja elkerülni, hogy hosszan tartó, súlyos válságba sodródjon az ország.

A Bank of England korábban az infláció miatti félelmekkel magyarázta, hogy nem csökkenti drasztikusan a kamatokat, a hitelválság miatt azonban a brit társadalom megbékélt azzal a gondolattal, hogy jó ideig ne számítson fizetésemelésre. A nagy kérdés most az, hogy a bankok mikor csökkentik saját kamataikat, különösen a lakáshitelek esetében. Britek milliói ingatlanjaik növekvő értékéből finanszírozták az elmúlt években a családi kiadásokat, sőt még a nyugdíjakat is.

Az elmúlt egy évben azonban mélyrepülésbe kezdett az ingatlanpiac - sok tulajdonos, aki olcsóbb lakásba költözne, hogy a profitot adósságai rendezésére használja, azzal szembesül, hogy nincs vevő - a bankok hirtelen magassá vált kamatai és a megnövekedett önrész miatt. Brit pénzügyi vezetők most abban reménykednek, hogy sikerül az ingatlanpiacot is stabilizálni, egyes közgazdászok szerint azonban a továbbra is likviditási gondokkal küzdő bankok ügyfelei nem járnak jól, mert a bankok nem sietnek a kamatcsökkentéssel. Ezért - mondják a borúlátók - fel kell készülni az elhúzódó recesszióra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×