eur:
404.57
usd:
374.19
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Sólyom: Magyarország továbbra is partner lesz a közel-keleti rendezésben

Magyarország továbbra is partner lesz a közel-keleti rendezésben, és segíti Palesztinát - mondta Sólyom László államfő, miután Mahmúd Abbásszal,a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökével tárgyalt.

A palesztin és a magyar nép barátságát hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök, miután megbeszélést tartott Mahmúd Abbásszal, a Magyarországon tartózkodó palesztin elnökkel.

Sólyom László elmondta, a találkozón áttekintették a közel-keleti helyzetet, beszéltek a 2002-es arab rendezési tervről, és a két ország kulturális és oktatási együttműködésről, amelyet mindkét fél folytatni kíván.

Az államfő emlékeztetett, hogy a tavaszi ramallahi látogatásakor még optimistán tekintettek az izraeli-palesztint rendezést megcélzó anapolisi tárgyalásokra, de látszik, hogy az egyeztetésnek idén már nem lesz eredménye.

A köztársasági elnök kifejezte elégedettségét azzal kapcsolatban, hogy Mahmúd Abbász elnöki mandátumának lejártával nem próbálja alkotmánysértő eszközökkel meghosszabbítani hatalmát.

Sólyom László azt mondta, optimista a közel-keleti béke megteremtésének kérdésében. Mint fogalmazott, Mahmúd Abbásszal együtt bízik abban, hogy el fog jönni a közel-keleti békének az ideje, amikor egy önálló palesztin állam és az önálló Izrael él majd békésen egymás mellett.

A palesztin elnök Magyarország segítségét és adományait, valamint a gázai övezet biztonságáért tett erőfeszítéseit méltatta. Szólt a november 9-i kairói palesztin tárgyalásokról, és azt mondta: reméli, hogy ezen a tanácskozáson létrejön a palesztin egység és tudnak dönteni arról, mikor legyenek a választások.

Mahmúd Abbász az amerikai elnökválasztásról azt mondta: bízik abban, hogy az Egyesült Államok továbbra is segít a közel-keleti rendezésben. Hozzátette: egyetért Sólyom Lászlóval abban, hogy nemcsak Amerikának, hanem Európának is segítenie kell a Közel-Keleten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×