eur:
404.57
usd:
374.19
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

A fiatalok és az afroamerikaiak repítették Obamát a Fehér Házba

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a demokrata párti Barack Obamára óriási mennyiségű voks érkezett a fiatal és az afroamerikai szavazóktól, valamint az első választóktól.

A szavazófülkékből kijövő választók megkérdezése után világossá vált, hogy Barack Obama példátlan módon maga mögé tudta állítani a fiatalokat - köztük is az első választókat -, valamint az afroamerikai szavazókat.

Az amerikai választási bizottság exit poll adatai szerint a 30 évnél fiatalabb választók 66 százaléka szavazott Obamára, míg csak 32 John McCainre, ráadásul az első választók 71 százaléka a demokrata politikust jelölte meg elnöknek a szavazófülkében. Az előző elnökválasztáson, 2004-ben a demokrata elnökjelölt John Kerry csak az új szavazók 53 százalékát tudta megnyerni.

Az elemzők szerint Obama elsöprő győzelmének másik kulcsa az volt, hogy mobilizálni tudta az afroamerikai szavazókat, akik hagyományosan a demokrata jelöltet támogatják, de csak kis számban mennek el szavazni.

Idén azonban kígyóztak a sorok a szavazóhelyiségek előtt, és már az előrejelzések is megjósolták, hogy a fekete kisebbség rekordszámban megy el voksolni. Az adatok szerint Obama az afroamerikaik szavazatának 96 százalékát tudta begyűjteni, ráadásul a spanyolajkúak többsége - hatvan százaléka - is rá szavazott.

A 47 éves illinoisi szenátor a nők körében is aratott: az exit poll adatok szerint szavazataik 57 százalékát szerezte meg, míg az előző választáson John Kerry csak 51 százalékot.

Obama republikánus riválisa főképp az idősebb szavazók bizalmát nyerte el. John McCain alelnökjelöltjének, Sarah Palinnek köszönhetően a protestáns keresztények körében is sok szavazatot tudott begyűjteni, de ahogy azt a választási eredmények mutatják, mindez kevés volt a győzelemhez.

A gazdaság vitte a kampányt

Az amerikai választók többségénél a legfontosabb kérdés a gazdaság állapota volt - az exit poll szerint 62 százalékuk emlegette ezt a legfontosabb kérdésnek, amellyel az Egyesült Államoknak meg kell birkóznia.

Mindössze 10 százalékuk említette Irakot és a terrorizmust, pedig ez az a két téma egy évvel ezelőtt még uralta a közbeszédet.

Azok többsége, akik úgy gondolják, hogy az amerikai gazdaság rossz úton halad, Barack Obamára voksolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×