eur:
400.96
usd:
367.64
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Újból megjelent a kergemarhakór Szlovákiában

Szlovákiában ismét megjelent a kergemarhakór. Mivel az állategészségügyi szolgálat eddig csak egy állatnál lokalizálta a fertőzést, jelentősebb óvintézkedéseket még nem léptettek érvénybe.

A legutóbbi esetet a kelet-szlovákiai Gölnicbánya közelében fedezték fel. A Szlovák Állami Állategészségügyi Szolgálat jelentése szerint a beteg állatot hetekkel ezelőtt a Smolnická Huta-i farmon vágták le, a Zólyomban elvégzett laboratóriumi vizsgálat szerint a 81 hónapos tehén BSE-fertőzött volt.

Mivel az állategészségügyi szolgálat eddig csak egy állatnál lokalizálta a fertőzést, jelentősebb óvintézkedéseket még nem léptettek érvénybe.

Ez volt a 26. kergemarhakór-eset az országban, az első fertőzést 2001 szeptemberében jegyezték fel, legutóbb pedig tavaly novemberben, az ország nyugati részében, Szakolca mellett jelent meg a kergemarhakór.

Szlovákiában 2001 júliusátol kötelezően tesztelik a 30 hónaposnál idősebb szarvasmarhákat, az üzelti hálozatba így csak egészséges állatból származó hús vagy tejtermék juthat- állítja az állategészségügyi szolgálat jelentése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutatnak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indul a hét. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×