eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Obama magabiztos, Clinton a végsőkig kitart

Az Egyesült Államokban Barack Obama egyre inkább bizonyos abban, hogy ő lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje a novemberi választáson. Ebben a hitében az sem ingatja meg, hogy ellenfele, Hillary Clinton nyerte meg kedden Kentucky államban az előválasztást. Oregon államban viszont Obama szentátor tartolt.

Hillary Clinton továbbra is azt üzeni magabiztos hangon híveinek, hogy a verseny nem ért véget. ő nem fog letérdelni, a végsőkig küzd.

Ebben az elhatározásában erősítette meg, hogy a déli Kentucky államban 35 ponttal verte meg Barack Obamát. Csakhogy ellenfele magabiztosan kebelezte be Oregon államot, és ezzel megközelítette a bűvös 2026-os számot. Ennyi elkötelezett pártküldöttet kell ugyanis maga mellé állítani egy-egy aspiránsnak ahhoz, hogy a párt hivatalosan őt jelölje.

Azzal, hogy Oregonban győzött, Obama szenátornak - elemzők szerint - már csak 60 szavazatra van szüksége. Obama Iowa államba, - az első előválasztás színhelyére - visszatérve már szinte győztesnek kiáltotta ki magát. "Miénk az amerikai nép által választott delegátusok többsége, kéznyújtásnyira van a demokrata párti jelöltség" - mondta.

Magabiztosságát az is jelzi, hogy Obama most már inkább a republikánus jelölttel, John McCain szenátorral foglalkozik, mintsem hogy Hillary Clintonra pazarolja az energiáját. Clinton asszony azonban továbbra is azt üzeni: nem eszik olyan forrón a kását - avagy az amerikai pitét.

Az ő stratégiája az, hogy a pártvezetők, a nem az előválasztások eredménye által döntésre kötelezett, úgynevezett "szuperdelegátusok" körében szerez többséget. Azaz, a gyengébb választási eredményt meggyőző munkával kompenzálja.

A szuperdelegátusok támogatása elméletileg kulcsfontosságú a jelöltség megszerzésében. "Amikor június 3-án véget érnek az előválasztások, sem én, sem Obama szenátor nem éri el a varázs számot. Így pártunk kemény döntés előtt áll. Azt kell mérlegelni, ki képes vezetni és megverni McCain szenátort az ingadozó államokban" - mondta.

Clinton továbbra is sürgeti, hogy a szavazatszámlálásból kizárt Florida és Michingan államok voksait is számítsák be. A két államot azért büntették, mert a pártvezetéssel szembeszállva írták ki előválasztásuk idopontját.

Barack Obama jelenleg a 2026-hoz képest 1956 vokssal, köztük szuperdelegátusok támogatásával rendelkezik. Hillary Clinton esetében a szám 1776.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×