eur:
386.82
usd:
363.57
bux:
56084.42
2023. szeptember 22. péntek Móric

Líbiában kivégzik a bolgár ápolónőket?

Hatályban tartotta a líbiai legfelsőbb bíróság szerdai határozatával a nyolc éve az észak-afrikai országban raboskodó öt bolgár ápolónőre és egy palesztin orvosra kimondott halálos ítéletet - jelentette a bolgár közszolgálati rádió.

A hat külföldit azzal vádolják, hogy szándékosan megfertőztek mintegy 400 líbiai gyereket HIV-vírussal a '90-es évek végén Líbia második legnagyobb városának, Bengázinak a gyermekklinikáján.

A vádlottak tagadják a terhükre rótt bűncselekményt, és fellebbeztek a perújrafelvételben első fokon kiszabott büntetés ellen, de a legfelsőbb bíróság most elutasította fellebbezésüket.

Életszerűtlen vádak

Gondok vannak az eljárással: erre enged következtetni annak elnyújtása, és az alaphelyzet életszerűtlensége - mondta az InfoRádiónak Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

A szakértő hozzátette: az utóbbi évtizedekben a halálbüntetés alkalmazhatósága is kétségessé vált a nemzetközi jogban. Bizonyos esetekben az államok joggal tartják fenn a halálbüntetés alkalmazását, ebben az ügyben azonban az eredeti vád valószerűtlennek tűnik.

Az uniós diplomácia kemény próbája is az ügy, hiszen már Bulgária is a közösség tagja, a jelek szerint azonban az EU-s erőfeszítések kudarcot vallottak - közölte Lattmann Tamás.

A nemzetközi jogász úgy véli, politikai szempontból elhibázott lépés, hogy az Európai Unió felajánlotta: hajlandó kártérítést fizetni a megfertőződött gyerekek szüleinek - Bulgária ezt visszautasította -, hiszen ezzel olyan üzenetet küldött, hogy pénzért kívánja megvenni az ártatlanságot, holott az európai álláspont szerint a bolgár ápolónők nem követték el azt, amivel vádolják őket.Nyolc éve húzzák

Az egészségügyi dolgozókat 1999 óta többször is vitték tárgyalásra, de még mindig nem tudják, mi lesz a sorsuk.

A 438 HIV-vírussal fertőzött vért kapott gyerek elkeseredett szülei a felelősök megbüntetését követelik, és bennük látják az elkövetőket. Különösen, hogy a gyerekek közül 56 már meghalt. Hiába tanúskodott a bíróságon Luc Montagnier, a HIV-vírus egyik felfedezője, aki azt mondta, hogy a fertőzés már a külföldi személyzet érkezése előtt is jelen volt az érintett gyermekkórházban.

Kettős cél

A korábban a terrorizmus támogatásával vádolt és atomprogramot folytató Líbia közben látványosan javította kapcsolatait a Nyugattal, és nem akarja, hogy bármi is akadályozza a nyitást. A nővérek és az orvos érdekében az Európai Unió és az Egyesült Államok is komoly nyomást gyakorol Tripolira.

Csakhogy közben a Kadhafi-rendszer azt is akarja bizonyítani, hogy az országban független az igazságszolgáltatás, és nem lehet ítéleteket külföldi nyomásra megváltoztatni.

Nincs végleges megoldás

A reményt a vezér fia által irányított Kadhafi Alapítvány jelentheti, amely bejelentette, hogy megállapodott a gyerekek szüleivel. Azt viszont nem hozták nyilvánosságra, hogy pénzről is szó volt-e. Az iszlám országokban a szenvedésért cserébe adott "vérdíj" elfogadott hagyományos jogi megoldás.

Bolgár Közel-Kelet-szakértők szerint a mostani ítélet kielégíti a gyerekek családtagjait, de a nővéreknek is jó, mert immár nem az igazságszolgáltatás, hanem a politikai vezetés döntésére kell várniuk. Az ítéletet Líbia Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsa - melynek tagja a szakminiszter is - megsemmisítheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
További kínai beruházásokat hozna Magyarországra a kormány

További kínai beruházásokat hozna Magyarországra a kormány

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli – jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a CECZ Csoport vezetőit fogadta. A pénzügyminiszter kiemelte: olyan újabb logisztikai beruházásokról is tárgyaltak, amelyekkel Magyarország a kínai export-import áruk regionális légi elosztó központjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×