INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

cirkusz

rendező

kristóf krisztián

Kristóf Krisztián, a Fővárosi Nagycirkusz Repülőcirkusz című új műsorának rendezője (b) és Fumagalli olasz bohóc a műsor fotóspróbája után Budapesten 2019. április 19-én.

Kristóf Krisztián: a magyar zsonglőr, aki Tim Burtont is elvarázsolta

Infostart

A cirkuszban az a jó, hogy nincs benne fikció, abszolút valóság - mondta Kristóf Krisztián cirkuszrendező az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról is, hogy nem szeret különbséget tenni a hagyományos és a modern cirkusz között, hogy milyen háromszor egymás után elrontani egy produkciót, hogy lehet eljutni a Guinness-rekordig, és arról is, hogy milyen volt közösen dolgozni Tim Burtonnel. Az interjú szerkesztett, rövidített változata.

Rendező, zsonglőr is, számos szálon kötődik a cirkuszhoz. A cirkuszrendező a jó megfogalmazás?

Egy kicsit összetett a szerep, azt szeretem használni, hogy én a cirkusznak a gyermeke vagyok, hiszen ebbe születtem bele. Artistaként kezdtem, majd rendezéssel kísérleteztem, és menedzseléssel is foglalkozom.

Nemrég mutatták be a Fővárosi Nagycirkuszban a Repülő cirkusz című show-t, szeptember 8-ig megnézheti a közönség. Ez egy klasszikus századelőt idéző cirkuszi előadás. Az azóta eltelt száz évben viszont nyilván nagyon megváltozott a cirkusz világa is. Hol a cirkusz helye ma?

A cirkusz alapvetően vizuálisan kommunikál. Én azért szeretem, mert nagyon direkt és egyenes művészeti forma, amely értelmezhető szerte a világban, ez a nagy szerencsénk. Mi, cirkuszosok úgy fogalmazunk, hogy megszólítja az egész világot, hiszen nemcsak kortól, hanem országtól és nyelvtől függetlenül tud kommunikálni. Ezáltal nagyon nemzetközi, az artisták és a produkciók országról országra vándorolnak. Ez nem változott száz év alatt sem. Talán annyi változott, hogy az utazás, a logisztika sokkal egyszerűbb és gyorsabb.

Az attrakciók a komputeren vagy a telefonunkon is könnyebben jutnak el hozzánk. Mi lehet a cirkusz varázsa?

Az, hogy analóg, az, hogy valódi, az, hogy életszerű. A cirkusznak a legerősebb varázsa az, hogy élő. A néző, aki beül, egy olyan pillanatot élhet meg, amit nem lehet megismételni. Ettől fantasztikus egy-egy artistának az előadása, mert nagyon hű a realitáshoz. Egy akrobata szembesül a gravitációval, a napi fizikumával, teljesíteni kell akkor és ott. A rizikó is nagyon nagy része a cirkusznak, nap mint nap kihívja az artista maga ellen a sorsot. Nincs benne fikció. Abszolút valóság.

Mennyire változtak meg a nézői elvárások?

A cirkusz világában is fizikailag egyre nagyobb kihívásokat várnak el. A trapézról a legendás hármas szaltó ma már egy négyes szaltó lett. Nincs megállás, folyamatosan van fejlődés.

Miért érezte mégis fontosnak, hogy most, 2019-ben egy nagyon hagyományos produkciót vigyen színre?

Ez a hagyományos produkció furcsán cseng. A tartalma nagyon klasszikus, hiszen a humor nagy szerepet kap a repülőcirkuszban, de a bohóc szerintem az egyik legfontosabb eleme egy jó előadásnak. Az akrobatika, az artisták fizikai képessége, illetve az ember–állat kapcsolatnak a harmóniája azok az elemek, amelyek egy klasszikus cirkuszt összehoznak. A metodika, ahogyan ezek a produkciók egymás után következnek, az viszont elég modern. Elhagytuk a konferálásokat, a számok közti megállást, mert az már annyira lassít, hogy a mai felgyorsult világban unalmas lesz.

Közben például a címadó repülős szám, amikor egy távirányítós repülőt reptet egy férfi egészen lenyűgöző módon, az egy szép lassú szám zenével, vetítéssel, világítással alátámasztva...

Így van, és elég sok a lassú betét, csak a produkciók közti átkötések lettek összeszorítva, hogy a hangulatok folyamatosan változni tudjanak anélkül, hogy megállnánk és újraindulnánk. Szinte össze van kapcsolva a két jelenet, így a néző folyamatosságot kap. Nekem nagyon fontos, hogy úgy teljen el ez a kétszer 55 perc, hogy a néző még többet kívánjon.

Ez egy többoldalas cikk. Lapozzon!

Nyitókép: Kristóf Krisztián, a Fővárosi Nagycirkusz Repülőcirkusz című új műsorának rendezője és Fumagalli olasz bohóc - MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018