eur:
394.6
usd:
354.87
bux:
72685.08
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Szabados Richárd, az MGFÜ ügyvezetője a tavalyi eredményekről és a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ) idei céljairól tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. március 12-én. Átalakulva és újjászervezve, Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. néven segíti a kis és közepes vállalkozásokat a minisztérium háttérintézménye.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Szabados Richárd: már az ősszel elindul a hazai kkv-kat segítő akcióterv

A piaccal, az ügyfelekkel és magukkal a vállalkozásokkal is szeretne szorosabb együttműködést a Nemzetgazdasági Minisztérium új szeptember 15-től kinevezett kis és középvállalkozásokért felelős államtitkára.

Az újonnan létrejött kkv-fejlesztési és technológiai államtitkárság egyik feladata az, hogy már idén ősszel konkrétumokkal tudja segíteni a hazai cégeket – mondta Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium kkv-kért felelős államtitkára. Ennek részeként beruházásösztönző programmal, exportélénkítő programmal, tőkeprogrammal, Széchenyi-kártyaprogrammal és az elérhető európai uniós támogatási programokkal szeretnék segíteni a cégeket egyrészt európai uniós forrás felhasználásával, másrészt refinanszírozással, harmadrészt a 2025-ös költségvetési forrásból.

Szabados Richárd hozzátette, a hazai kkv-szektor ma az egyik legnagyobb foglalkoztató Magyarországon, a kormány számára pedig két kiemelt terület van. Az egyik a családok, a másik pedig a kkv-k támogatása, amely a hazai gazdasági termelésnek közel 60 százalékát adja. A szektort nem lehet megkerülni, különösen akkor, ha – mint fogalmazott Szabados Richárd –

3 és 5 százalék közötti gazdasági növekedést szeretne elérni Magyarországon

2025-ben a kormány. Részben ezért készül az őszi kkv-fejlesztési akcióterv is.

"Szeretnénk egyrészt országos lefedettséggel dolgozni, és a fejlettebb és fejletlenebb területeket is bevonni a programokba, másrészt szeretnénk nagyobb mértékű támogatást adni a cégeknek" – mondta az államtitkár, de jelezte, arról még korai beszélni, hogy milyen költségkerettel készül ez az akcióterv, hiszen a fő számokat majd a jövő évi költségvetés ismeretében a Pénzügyminisztérium hagyja jóvá.

Szabados Richárd beszélt a távlatos tervekről is: 2030-ig jelentősen növelnék a cégek hitelhez jutását, beruházási aktivitásukat és exportképességüket. A kkv-k exportja jelenleg a teljes export öt százaléka, ezt szeretnék hét százalékra emelni. A hitelpenetrációban a jelenlegi 15 százalékos kkv-arányt 20 százalék fölé vinnék. A beruházások 30 százaléka kötődik kkv-khoz, de a cél 40 százalék fölött lenne. "A nap végén az fog számítani, hogy egy kkv-alkalmazottra jutó hozzáadott érték milyen arányban nő. 22 ezer euró éves szinten a jelenlegi érték, ezt szeretnénk 28 ezer euró fölé emelni" – mondta az államtitkár, és hozzátette: fontos elv az egészséges patriotizmus, a magyarországi cégeket, a magyar tulajdonú kkv-kat és a magyar munkaerőt alkalmazó vállalkozásokat részesítenék előnyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Jön a hét legfontosabb eseménye  - Így várják a tőzsdék

Jön a hét legfontosabb eseménye - Így várják a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdék többsége emelkedett, a japán részvénypiac viszont esett, ott a jen erősödése tartotta nyomás alatt az árfolyamokat. Az európai tőzsdék erősödtek, és az amerikai részvénypiacok is pluszban nyitottak, bár később kisebb lefordulás történt. A befektetők alapvetően a hét legfontosabb eseményére, az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülésére figyelnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×