eur:
393.76
usd:
354.21
bux:
73200.13
2024. augusztus 23. péntek Bence
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter előadást tart „A magyar gazdaság esélyei a veszélyek korában” címmel a tihanyi Tranzit fesztiválon 2024. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Új hitelt vázolt fel Rogán Antal

Közel 50 perces előadást tartott Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Tranzit fesztiválon, egy új támogatásról is beszélt. Szót ejtett a rezsicsökkentés jövőjéről is.

A magyar gazdaság helyzetéről, kilátásairól prezentált részletesen Rogán Antal, valamint szót ejtett a lehetséges gazdaságpolitikai lépésekről - írja a Portfolio. Az egyik érdekes új elem lehet a szakmunkás hitel. Ezzel kapcsolatban azt mondta, vizsgálnak még egy olyan dolgot, ami a fiatalok életkezdési esélyeit tovább javíthatja. Diákhitel ugyan van már Magyarországon, de ez bizonyos értelemben igazságtalan, mert azoknak adnak vele forrást, akik egyetemre mennek, miközben azoknak, akik egyébként befejezik az iskolát és munkába állnak, nem adnak plusz támogatást.

"Ezért megvizsgáljuk egy szakmunkás hitel nyújtásának lehetőségét"

– fogalmazott. A javaslat elmondása szerint ott van a kormány asztalán, de nem döntöttek még róla. Gyakorlatilag a diákhitellel azonos feltételekkel, a diákhitellel azonos mértékben lehetne felvenni ezt a hitelt. Azt egyelőre még vizsgálják, hány éves korig (19-22 közötti életkorokat említett a miniszter) legyen igényelhető.

Rogán Antal előadásában az MTI összegzése szerint kiemelte: a békeköltségvetés tervei már az asztalfiókban vannak, ez tartalmazza a fenti témán kívül

  • a családi adókedvezmények megduplázását,
  • az otthonteremtési támogatások megemelését,
  • a kisvállalkozások erőteljes támogatását,
  • a minimálbér emelését a garantált bérminimum szintjére.

Megjegyezte: az EU-ból több strukturális kiigazító lépést tartanának célszerűnek a magyar költségvetésben. Köztük a támogatott energiaárak, azaz a rezsicsökkentés kivezetését, a társasági adó mértékének növelését, a kétkulcsos adórendszer bevezetését, az ingatlanadók mértékének emelését, a tizenharmadik havi nyugdíj megszüntetését, a nyugdíjkorhatár emelését, illetve az ország kiadásai felülvizsgálatának kiterjesztését 2026 után, azaz egy állandó megszorítási politikát.

Ezek a szokásos liberális gazdaságfilozófiai követelések - összegzett Rogán Antal. Jelezte: ha nem szuverén a kormányzat, és nem tudja érvényesíteni akaratát az ilyen Brüsszeli kívánalmakkal szemben, akkor végre fogják hajtani ezeket a javaslatokat. És "aki Brüsszelben jófiú", attól mindezek végrehajtását várják el - emelte ki.

Az összes válsághelyzet kezelhető, ezt bebizonyította a kormány a koronavírus-járvány idején, és az energiaválságnál is, a szuverenitás elvesztésének veszélye viszont azt jelenti, hogy az iránytűt veszítjük el - hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×